Svet

Duda odbio da govori o napadu na Kursk: Samo o tome ne mogu da pričam

Posle jučerašnjeg priznanja poljskog predsednika da su tenkovi PT-91 "tvardi", koje je Poljska isporučila Ukrajini, korišćeni za napad na Kursku oblast, danas je odbio da kaže da li je unapred znao za terorističku akciju
Duda odbio da govori o napadu na Kursk: Samo o tome ne mogu da pričam© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Poljski predsednik Andžej Duda izbegao je da odgovori na pitanje da li je znao unapred za teroristički napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, iako je Rusija više puta navela da je akcija planirana uz učešće NATO-a i zapadnih obaveštajnih službi.

"Samo o tome ne možemo da pričamo nažalost, ne mogu da odgovorim na ovo pitanje", rekao je Duda na jutjub kanalu "Zero", odgovarajući na pitanje da li je bio obavešten o planovima Kijeva za napad na teritoriju Kurske oblasti.

Podsećamo, poljski predsednik je u toku jučerašnje posete Kijevu priznao da su tenkovi koje je njegova zemlja prebacila u Ukrajinu korišćeni u napadu ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk u Rusiji.

Duda je, nakon sastanka sa Vladimirom Zelenskim, rekao da tenkovi PT-91 "tvardi", prebačeni pre više od godinu dana iz Poljske, danas brane Ukrajinu na bojnom polju, u borbama u Kurskoj oblasti".

Istovremeno je obećao da će nastaviti vojnu i političku podršku Ukrajini u "njenim nastojanjima da se pridruži NATO-u i EU".

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast Rusije dešava uz sveobuhvatnu podršku Zapada, koji je odobrio ove akcije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim preduzeo provokaciju i da je pucao neselektivno, uključujući i na civilne ciljeve. Putin je rekao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor, a svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

image