Američki milijarder o hapšenju Durova: SAD uz pomoć Francuske prekršile Prvi amandman

Korišćenje savezničkih zemalja za zaobilaženje Prvog amandmana je novo tumačenje, napisao je Dejvid Saks na Iksu

SAD su prekršile slobode zagarantovane Ustavom primoravajući svog NATO saveznika Francusku da uhapsi osnivača Telegrama Pavela Durova, sugerisao je američki milijarder Dejvid Saks.

On je osudio hapšenje Durova zbog navodnog saučeništva u prevari, krijumčarenja droge, uznemiravanja putem interneta i promovisanja terorizma.

"Korišćenje savezničkih zemalja za zaobilaženje Prvog amandmana je novo tumačenje. Ustav SAD izričito štiti slobodu govora i ne pravi razliku između svojih građana i onih iz drugih zemalja", napisao je Saks na Iksu, očigledno aludirajući na to da su SAD imale ulogu u hapšenju Durova.

Saks je u aprilu osudio američki zakon kojim bi se zabranila platforma TikTok ukoliko njen vlasnik, kompanija "Bajtdens" sa sedištem u Pekingu, odbije da je proda u roku od 12 meseci. On je je tada sugerisao da bi nakon zabrane TikToka, Telegram, Iks i video platforma Rambl mogli da završe na nišanu Vašingtona.

Amerika je, naime, postavila ultimatum Kinezima – ako se za godinu dana ne povuku iz vlasništva aplikacije, ona će biti zabranjena.

U međuvremenu, vlasnik Iksa Ilon Mask reagovao je na hapšenje Durova, takođe podsetivši, između ostalog, na Prvi amandman Ustava SAD.

"Pogledajte ovu reklamu za Prvi amandman. Veoma je ubedljiva", napisao je Mask na Iksu.