Svet

Hezbolah: Spremni smo da upotrebimo balističke rakete protiv Izraela

Lider pokreta je rekao da je rukovodstvo Hezbolaha odlučilo da udari samostalno, bez koordinacije sa pokretima otpora u drugim zemljama i Iranu
Hezbolah: Spremni smo da upotrebimo balističke rakete protiv Izraela© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Hezbolah je spreman da napadne Izrael balističkim i preciznim projektilima ako bude potrebno, rekao je lider libanskog pokreta Hasan Nasrala, govoreći za TV kanal "Al-Manar".

"Hezbolah nema nameru da koristi balističke i precizne rakete protiv Izraela, ali one mogu biti upotrebljene u budućnosti", naglasio je on.

Govoreći o spremnosti da nastavi da se osveti za ubistvo višeg komandanta pokreta Fuada Šukra, Nasrala je objasnio da će Hezbolah sačekati detalje o rezultatima prve etape uzvratnog udara, koji se dogodio u nedelju ujutro.

"Kada sve proverimo, onda možemo da uverimo Libance da je odgovor završen i da se mogu vratiti svom normalnom životu", dodao je on.

Nasrala tvrdi da su svi dronovi koje je danas lansirala ta grupa ušli u vazdušni prostor Izraela, navodeći da je napad protekao po planu, kao i da nijedan od Hezbolahovih preciznih ili strateških projektila nije bio oštećen u izraelskim napadima na Liban.

Nasrala kaže da je Hezbolah gađao vojnu obaveštajnu bazu na 1,5 kilometara od Tel Aviva.

Dodao je da je rukovodstvo Hezbolaha odlučilo da udari samostalno, bez koordinacije sa pokretima otpora u drugim zemljama i Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je ID izveo "preemptivni udar" na ciljeve Hezbolaha u nedelju ujutro i uništio hiljade raketa nakon što su obaveštajci uočili pripreme za napad. 

U operaciji je učestvovalo stotinak aviona. IDF je štetu pričinjenu Izraelu u napadu ocenila kao minimalnu.

image