Svet

Separatizam u Pakistanu: U dva odvojena napada ubijena 31 osoba

Brojne separatističke grupe izvode napade u Beludžistanu zahtevajući nezavisnost od centralne vlade u Islamabadu
Separatizam u Pakistanu: U dva odvojena napada ubijena 31 osobaGetty © Christina Ender

Naoružani napadači ubili su najmanje 31 osobu u dva odvojena napada u jugozapadnom Pakistanu, saopštila je policija.

Dvadeset tri osobe ubijene su tokom noći nakon što su odvedene iz autobusa, automobila i kamiona na auto-putu u provinciji Beludžistan, izjavio je visoki policijski zvaničnik Ajub Ačakzaj, a prenosi AP.

Napadači su zapalili najmanje 10 vozila pre nego što su pobegli.

Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari i ministar unutrašnjih poslova Mohsin Nakvi nazvali su napad "varvarskim" i obećali da će odgovorni biti kažnjeni.

Napad je usledio nekoliko sati nakon što je zabranjena separatistička grupa Oslobodilačke vojske Baludža upozorila ljude da izbegavaju auto-puteve.

Ta grupa nije odmah preuzela odgovornost za današnji napad.

Devet žrtava drugog napada

U odvojenom napadu naoružani napadači su ubili najmanje devet ljudi, uključujući četiri policajca i pet prolaznika, u drugom okrugu u Beludžistanu.

Pobunjenici su u drugim delovima provincije uništili železničku prugu, napali policijsku stanicu i spaljivali vozila, a u tim napadima nije bilo žrtava.

U Beludžistanu niz separatističkih grupa izvodi napade, uglavnom na snage bezbednosti, zahtevajući nezavisnost od centralne vlade u Islamabadu.

Iako pakistanske vlasti tvrde da su ugušile pobunu, nasilje u Beludžistanu se nastavlja. Separatisti često traže od ljudi lične karte, a potom otimaju ili ubijaju one koji nisu iz Beludžistana, a mnoge žrtve stigle su iz susedne provincije Pendžab.

Portparol vlade provincije Pendžab Uzma Buhari osudio je ubistva i pozvao vladu pokrajine Beludžistan da "pojača napore za eliminisanje terorista BLA".

Vlasti u Beludžistanu saopštile su da su odgovorile na najnovije napade i da će kasnije tokom dana izneti detalje o svojim operacijama.

Lokalni mediji navode da su snage bezbednosti ubile najmanje 12 pobunjenika u različitim delovima provincije u poslednja 24 sata.

image