Svet

Šef "Rambla" napustio Evropu nakon hapšenja Durova: Pariz je prešao crvenu liniju

Kris Pavlovski je juče na Iksu objavio da je "bezbedno otišao iz Evrope" nakon Durovljevog hapšenja
Šef "Rambla" napustio Evropu nakon hapšenja Durova: Pariz je prešao crvenu linijuwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Francuska je prešla sve granice hapšenjem osnivača i izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova, rekao je Kris Pavlovski, šef kanadskog video-hostinga "Rambl", dodajući da je napustio Evropu nakon što je objavljena vest o hapšenju Durova.

Durov je u subotu uveče uhapšen na pariskom aerodromu nakon što je privatnim avionom stigao iz Azerbejdžana. Dok francuske vlasti tek treba da javno objave razlog za hapšenje ruskog tehnološkog mogula, očekuje se da će optužnica uključivati saučesništvo u krivičnim delima koja se, kako se navodi, vrše uz pomoć Telegrama, kao što su terorizam, trgovina drogom, prevara i pranje novca, uz priprećenu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Telegram je negirao bilo kakvo krivično delo, dodajući da je "apsurdno tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme".

Pavlovski je juče na Iksu objavio da je "bezbedno otišao iz Evrope" nakon Durovljevog hapšenja. On je kritikovao taj potez Francuske, rekavši da je Pariz "prešao crvenu liniju", uz napomenu da je zemlja već pretila platformi "Rambl".

"Rambl neće podržavati ovakvo ponašanje i koristiće sva dostupna pravna sredstva da se bori za slobodu izražavanja, univerzalno ljudsko pravo. Trenutno se borimo sa sudovima Francuske i nadamo se momentalnom oslobađanju Pavela Durova", dodao je on.

Platforma Pavlovskog, koja se prepoznata kao alternativa za slobodu govora Jutjubu, umešana je u sopstvenu pravnu bitku sa francuskim vlastima. Počelo je u novembru 2022. nakon što su zvaničnici u Parizu zabranili "Rambl" zbog njegovog odbijanja da se povinuje zahtevu za uklanjanje naloga ruskih medija blokiranih u EU zbog sankcija Rusiji.

Iako se Durovovo hapšenje dogodilo u Francuskoj, brojni lideri javnog mnjenja, uključujući američkog preduzetnika Dejvida Saksa, sugerisali su da iza tog poteza stoje SAD.

Saks je u aprilu takođe predvideo da bi Vašington mogao da krene na Telegram, Iks i na kraju "Rambl", s obzirom na to da su SAD usvojile zakon koji će zabraniti platformu za deljenje video zapisa TikTok ako njen kineski vlasnik "Bajtdens" odbije da je proda u roku od 12 meseci.

image