SAD da nauče lekciju: Sankcionisanje kineskih kompanija će im se obiti o glavu

Američki pokušaji da etiketiraju kineske kompanije kao neprijatelje i da ih stave na crne liste nisu urodili plodom, a mogli bi da nanesu značajnu štetu američkoj privredi, piše "Global tajms"

Kompanija "Advansed mikro fabrikejšn evkipment ink. Čajna" (AMEC) sa sedištem u Šangaju podnela je federalnu tužbu protiv američkog ministarstva odbrane zbog toga što su je nedavno klasifikovali kao "kinesku vojnu kompaniju".

Druga kineska tehnološka firma, "Hesaj tehnolodži", navodno je uspela da "primora" Pentagon da je ukloni sa crne liste kroz tužbu.

Neki zapadni mediji su ovo protumačili kao "sramotan preokret" za Pentagon, a neki se čak pitaju zašto je Ministarstvu odbrane toliko teško da dokaže da su kineske kompanije "povezane sa vojskom".

Ovo navodno čuđenje je smešno, piše kineski list "Global tajms". Zašto bi Pentagonu, koji raspolaže sa najjačom vojskom na svetu, bilo toliko komplikovano da etiketira kineske kompanije?

Odgovor je jednostavan: nedostaju im jaki dokazi. I, to je sve.

Međutim, tako jednostavan odgovor "zbunio" je američko javno mnjenje, pogotovo nakon što su mnoge kineske kompanije sa "crne liste" u više puta tužile američke državne agencije, uključujući Ministarstvo odbrane i – pobedile.

Druge kompanije, poput "Šaomija" i "Luokunga", ranije su kroz tužbe uspešno naterale Pentagon da ih ukloni sa crne liste. To dokazuje da je lista, u stvari, političke prirode, kao i da joj nedostaju dokazi, zbog čega zlonamerno cilja kineske kompanije, navodi "Global tajms".

Poslednjih godina, američka administracija je pokrenula brojne nepravedne istrage protiv kineskih firmi, potpuno svesna njihove neutemeljenosti. Neki su procese opisivali kao "administrativnu cenu održavanja demokratije i vladavine prava". Međutim, takav pokušaj da se sačuva obraz ne menja činjenicu da je dokazivanje nečega neosnovanog inherentno teško.

Što je još važnije, zbog ključne pozicije Kine u industrijskom lancu snabdevanja, često nije lako pronaći alternative koje su prikladnije od kineskih proizvoda. To je dublji razlog zašto je SAD uvek bilo teško potpuno zabraniti kineske proizvode.

Uzimajući čipove kao primer, američka vlada je pokušala na sve načine da izbaci Kinu iz lanca industrije čipova, ali stvarni rezultat je da su američke kompanije poput pronašle načine da unaprede poslovanje sa Kinom.

Uprkos brojnim sankcijama koje su kineskim kompanijama uvele poslednjih godina različite američke vlasti, uključujući Ministarstvo odbrane SAD, njihovi stvarni efekti često su prilično ograničeni, a ponekad čak i kontraproduktivni, ukazuje kineski list. To je u osnovi zato što komplementarnost američko-kineskih ekonomskih i trgovinskih odnosa igra moćnu ulogu.

Kina se nada da Vašington ove tužbe može da posmatra u "istinskom duhu vladavine prava i zdravog načina razmišljanja". Suočavanje i prilagođavanje realnosti međuzavisnosti u ekonomskim i trgovinskim odnosima Kine i SAD, umesto pokušaja da se ta prirodna veza prekine, bila bi korisna i za Kinu i za SAD, kao i za prosperitet i stabilnost čitavog sveta.