Svet

Pariz odbija da komentariše hapšenje Durova, Zaharova: Ranije se nisu suzdržavali

Kako su objasnili iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova, Pariz ne želi da komentariše ovaj događaj kako bi se ispoštovala nezavisnost francuskog pravosuđa
Pariz odbija da komentariše hapšenje Durova, Zaharova: Ranije se nisu suzdržavaliGetty © Manuel Blondeau - Corbis / Contributor

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske odbilo je da za "RIA Novosti" prokomentariše hapšenje osnivača Telegrama Pavela Durova.

"U skladu sa principima nezavisnosti pravosuđa u Francuskoj, francuska vlada ne može da komentariše situaciju sa gospodinom Durovom", rekli su iz MSP-a Francuske.

Tim povodom oglasila se na Telegramu i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Najsmešnije je što je ranije francusko Ministarstvo spoljnih poslova bez stida komentarisalo čak i odluke Međunarodnog suda Ujedinjenih nacija. Ispada da, po logici francuskih diplomata, nije poštovalo međunarodno pravo. O komentarima na odluke stranih sudova neću ni da govorim – Pariz se obično ne suzdržava", poručila je Zaharova.

Durov je uhapšen u Parizu odmah po sletanju iz Azerbejdžana zbog tvrdnji da je zbog nesaradnje sa francuskim vlastima "kriv za niz zločina koji su se dogodili u Francuskoj", a u vezi sa kojima je neka informacija postojala na njegovoj mreži. 

Durov, inače, osim ruskog ima i francusko državljanstvo.

Rusko MSP saopštilo je da je odmah preduzelo odgovarajuće mere, iako niko sa strane Durova nije kontaktirao rusko diplomatsko predstavništvo za pomoć.

Prema poslednjim informacijama koje su objavili mediji, osnivaču Telegrama pritvor je produžen.

image