Muke američke mornarice: Povlači 17 brodova zbog nedostatka ljudstva

Među "privremeno penzionisanim" plovilima biće dva pomoćna broda, jedan tanker, desetak ekspedicionih brzih transportera klase "spirhed" i dve ekspedicione pomorske baze mornarice

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država navodno će povući 17 brodova zbog nedostatka radne snage – jednostavno nema dovoljno osoblja da bi svi brodovi mogli da funkcionišu istovremeno, izjavio je kontraadmiral u penziji Mark Montgomeri, viši direktor Centra za sajber i tehnološke inovacije pri Fondaciji za odbranu demokratije, za "Foks njuz".

Naime, brojni mornari su angažovani na pomoćnim plovilima neophodnim za funkcionisanje mornarice dok su brodovi na moru, daleko od matične luke 12 meseci u godini.

"Dakle potrebne su dve posade. Očajnički nam nedostaju ljudi, a odsustvo iskusnih mornara predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost", precizirao je Montgomeri. 

S tim u vezi vojna komanda je osmislila plan koji predviđa da se 17 brodova povuče na neodređeno vreme kako bi se njihova posada, što obuhvata oko 700 ljudi, preusmerila na druga plovila, saopštio je američki Pomorski institut.

Među "privremeno penzionisanim" plovilima biće dva pomoćna broda, jedan tanker, desetak ekspedicionih brzih transportera klase "spirhed" i dve ekspedicione pomorske baze mornarice – USS Luis Puler, sa sedištem u Bahreinu, i USS Heršel Vudi Vilijams, sa sedištem u zalivu Souda, Krit, Grčka. 

Američka vojska poslednjih godina inače kuburi s manjkom regruta, te je smanjila svoje snage na 24.000 vojnika u 2024. godini.

Montgomeri je naglasio da se ovo posebno odrazilo na osoblje Mornarice koje je vrlo važno budući da upravlja tankerima, brodovima s municijom, transportnim brodovima koji prebacuju vojsku i marince. 

Uz to problem predstavlja i starost plovila – prosečna starost brodova u rezervnom sastavu je oko 45 godina, rekao je Montgomeri, dok je 17 brodova starije od pola veka.