Slučaj Zolingen olakšava deportaciju migranata iz Nemačke

Moraćemo da učinimo sve da oni kojima nije dozvoljeno da ostanu u Nemačkoj budu vraćeni i deportovani, poručuju iz Berlina

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će pooštriti zakone o hladnom oružju i pojačati deportacije odbijenih tražilaca azila nakon prošlonedeljnog napada nožem u Zolingenu.

Za ubistvo tri osobe i ranjavanje još osam, osumnjičen je sirijski državljanin koji se predao policiji dan kasnije.

Šolc je, obilazeći mesto napada, poručio da je "besan i ljut" zbog incidenta na festivalu organizovanom povodom 650. godišnjice grada. 

Federalni tužioci saopštili su da je osumnjičeni član Islamske države. Njemu je odbijen zahtev za azil i trebalo je da bude deportovan prošle godine u Bugarsku, gde je prvobitno ušao u Evropsku uniju, ali do toga nije došlo jer je, kako prenose nemački mediji, nestao.

Napad u Zolingenu oživeo je kritike na račun vladine politike migracija i deportacije.

U pokušaju da reše ovo pitanje, nemačke vlasti su podržale zakone koji imaju za cilj da olakšaju deportacije odbijenih tražilaca azila. Šolc je rekao da je već ove godine došlo do povećanja deportacija za 30 odsto.

"Moramo učiniti sve da osiguramo da se takve stvari nikada ne dogode u našoj zemlji, ako je to moguće", rekao je Šolc i dodao da će to posebno uključivati pooštravanje zakona o hladnom oružju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je ranije ovog meseca predložila da se u javnosti dozvoli samo nošenje noževa sa oštricom do šest centimetara, a trenutno je dozvoljena dužina oštrice 12 centimetara.

"Moraćemo da učinimo sve da oni kojima nije dozvoljeno da ostanu u Nemačkoj budu vraćeni i deportovani", rekla je ona.

Nemačka trenutno ne sprovodi deportacije u Avganistan i Siriju.