Svet

Istekao rok trajanja: Američkim nuklearnim silosima hitno neophodna modernizacija

Kašnjenja u nadogradnji kopnenih lokacija za nuklearno oružje nagrizaju podršku mamutskom projektu
Istekao rok trajanja: Američkim nuklearnim silosima hitno neophodna modernizacijaGetty © Bill Morson / Contributor

Cena modernizacije američkih nuklearnih postrojenja na kopnu raste, ali ne i podrška projektu.

Pentagon je revidirao projektovane troškove renoviranja stotina silosa nuklearnih projektila na 141 milijardu dolara, što je povećanje od 30 milijardi dolara u odnosu na procenu iz januara.

Projekat američkog vazduhoplovstva, poznat kao "Sentinel", uključuje zamenu interkontinentalnih balističkih projektila iz doba Hladnog rata unutar silosa novijim modelima.

Uglavnom ruralne zajednice gde se silosi nalaze sada čekaju da vide da li će hiljade radnika početi radove koji su bili planirani ovog leta. Što vrlo utiče na podršku projektu.

Vojni lideri su nedavno rekli stanovnicima Kimbala, grada u Nebrasci okruženog jednim od najvećih raketnih polja u SAD, da bi moglo proći pet godina ili više do početka radova.

"Sentinel" je deo dugo odlaganog "osvežavanja" nuklearnog oružja za koje Kongresna kancelarija za budžet procenjuje da će koštati najmanje 1,5 biliona dolara u narednih 30 godina.

Neki zakonodavci postavljaju pitanje da li i dalje postoji potreba za raketama na kopnu pored onih koje nose nove podmornice i bombarderi, kao i pored novih nuklearnih bojevih glava.

Pentagon i predsednička administracija su decenijama tvrdile da su nuklearne rakete ključne za nacionalnu bezbednost i odvraćanje od globalnih sukoba. Nedavno su zvaničnici američke vojske i njenih izvođača upozorili da rok trajanja postojećeg oružja i struktura ističe.

Rakete koje se nalaze u oko 450 silosa decenijama prošle su svoj projektovani životni vek od 10 godina. Podzemni silosi zahtevaju hiljade kilometara novih kablova sa optičkim vlaknima. Podzemne komandne centre koji kontrolišu rakete treba ponovo izgraditi. Poslovi održavanja koji su nekada trajali dva ili tri sata sada traju duplo duže, a delove je teže nabaviti, rekli su zvaničnici vazduhoplovstva.

"Obim i složenost projekta su nešto što nismo pokušali kao država više od 60 godina", rekao je Bil Laplant, glavni kupac oružja Pentagona.

Pentagon traži načine da smanji složenost projekta i troškova izrade, ali bi donošenje odluke moglo da potraje čak 18 meseci.

image