Američki general: Smanjen rizik od širenja rata na Bliskom istoku, ali je Iran i dalje opasnost

Veliki bezbednosni rizik u regionu predstavljaju militantni saveznici Irana u Iraku, Siriji i Jordanu, kao i jemenski Huti, ocenio je vojni zvaničnik SAD

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun izjavio je da je donekle smanjen kratkoročni rizik od šireg rata na Bliskom istoku nakon što su Izrael i libanska grupa Hezbolah razmenili vatru bez dalje eskalacije.

Braun je za Rojters, nakon trodnevne posete Bliskom istoku, rekao da Iran, međutim, i dalje predstavlja značajnu opasnost jer želi da napadne Izrael.

Prema njegovim rečima, napad Hezbolaha samo je jedna od dve velike pretnje napadom na Izrael koje su se pojavile poslednjih nedelja.

Iran je takođe obećao oštar odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea krajem prošlog meseca, za koje je okrivio Izrael, koji pak nije nije ni potvrdio ni demantovao umešanost u ovo smaknuće.

"Imali ste dve stvari za koje ste znali da će se desiti. Jedna se već dogodila", rekao je Braun i dodao da mogućnost rasplamsavanja šireg sukoba u regionu zavisi od toga kako će Iran sprovesti svoje pretnje i kako će Izrael na to reagovati.

Braun je upozorio i na rizik i od militantnih saveznika Irana u Iraku, Siriji i Jordanu, koji su napadali američke trupe, kao i od jemenskih Huta koji napadaju brodove u Crvenom moru.

Braun se u Tel Avivu se sastao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem.