Francuski socijalisti i zeleni odlučili da ne nastave pregovore sa Makronom o vladi

Dve stranke, članovi koalicije koja je osvojila najviše glasova na poslednjim izborima u Francuskoj, pozvali su svoje pristalice na mirne proteste

Francuski socijalisti i zeleni odlučili su da ne nastave pregovore sa predsednikom Emanuelom Makronom oko formiranja nove vlade u Francuskoj. 

Umesto toga, oni su pozvali svoje pristalice na mirne proteste, prenosi Rojters.

Makron je u ponedeljak odbacio mogućnost formiranja levičarske vlade i sazvao još jednu rundu maratonskih pregovora sa liderima partija za utorak. Ali, suočen sa parlamentom u kojem su svaka od tri skoro jednake grupe - levica, Makronov centristički blok i krajnja desnica - isključile mogućnost formiranja koalicije, predsednik se izgleda vratio na početak, navodi agencija.

"Nećemo nastaviti ove lažne konsultacije sa predsednikom koji ionako ne sluša i opsednut je zadržavanjem kontrole. On ne traži rešenje, on pokušava da ga opstruiše", rekla je šef stranke Zelenih Marin Tondelije lokalnom radiju.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je da se neće upuštati u pregovore koje je nazvao "parodijom demokratije".

Iako je koalicija Novi narodni front (NNF), koja uključuje socijaliste, zelene i Nepokorenu Francusku (LFI), osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u julu, njihovi pokušaji da formiraju vlast nisu uspeli zbog internih sukoba i protivljenja drugih stranaka, navodi agencija.