Svet

Makron strastveni korisnik Telegrama: Za njim ne zaostaju ni drugi francuski političari

Makron je korisnik Telegrama od prvih dana svoje prve predsedničke kampanje
Makron strastveni korisnik Telegrama: Za njim ne zaostaju ni drugi francuski političariGetty © Sean Gallup / Staff

Francuski predsednik Emanuel Makron je strastveni korisnik aplikacije Telegram, kao i mnogi drugi političari.

Kako piše "Politiko", Makron je korisnik Telegrama od prvih dana svoje prve predsedničke kampanje. Skoro deceniju kasnije, aplikaciju i dalje uveliko koriste i članovi kabineta, politički zvaničnici, članovi vlade i predsednički savetnici.

Durov, osnivač i izvršni direktor Telegrama rođen u Rusiji, koji ima francusko državljanstvo, neočekivano je uhapšen po sletanju u Francusku u subotu uveče.

Tačan razlog njegovog hapšenja još nije saopšten, ali je Durovu produžen pritvor. 

Hapšenje Durova kritikovali su, između ostalih, vlasnik Tesle i platforme Iks, Ilon Mask, kao i ruski zvaničnici, uključujući senatora Alekseja Puškova, koji je nazvao Francusku "liberalnom diktaturom" koja ne toleriše pojedince koji zagovaraju slobodu.

Makron je u objavi na platformi Iks odbacio takve optužbe, navodeći da hapšenje Durova "nije ni u kom smislu politička odluka".

Makron je dodao da je Francuska duboko posvećena slobodi izražavanja i komunikacija, kao i inovacijama i duhu preduzetništva, a tako će i ostati.
Prema rečima dobro obaveštenog francuskog zvaničnika pravosuđa, Telegram je u Francuskoj izazvao frustraciju zbog svog oklevanja da sarađuje sa vlastima povodom nezakonitih slučajeva.

U francuskim zvaničnim krugovima već neko vreme vlada zabrinutost za poverljivost i bezbednost nekih platformi, pa je u novembru prošle godine tadašnja premijerka Elizabet Born zabranila ministrima da koriste aplikacije kao što su Vocap, Telegram i Signal, jer ne mogu da garantuju bezbednost komunikacija i informacija koje se putem njih dele.

Makronova partija, Preporod, međutim još koristi Telegram za slanje javnih saopštenja novinarima, a to čini i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Makron takođe ima javni kanal na kome se dele njegove izjave i nedavne vesti, a prati ih više od 30.000 ljudi, a kanal ima i francusko predsedništvo.

image