Durov predložen za Nobelovu nagradu za mir

Rektor Evroazijskog međunarodnog univerziteta, Konstantin Klimenko je istakao da su predlog podržale brojne javne organizacije i univerziteti iz Afrike i Azije

Osnivač Telegrama Pavle Durov, koji se nalazi u pritvoru u Francuskoj, predložen je za Nobelovu nagradu za mir, saopštio je rektor Evroazijskog međunarodnog univerziteta, predsednik kuće BRIKS Konstantin Klimenko.

"Ja lično smatram Durova izuzetnom ličnošću. Zato sam poslao zvaničan predlog Nobelovom komitetu da Pavelu Durovu dodeli Nobelovu nagradu", navodi Klimenko.

On je objasnio da prema propisima Nobelovog komiteta, ima pravo da predloži kandidata za nagradu za mir.

Prema rečima Klimenka, ovu inicijativu su već podržali predstavnici niza univerziteta i javnih organizacija iz azijskih i afričkih zemalja.

"Takođe, kao predsednik organizacionog odbora Investicionog foruma u ​​Dubaiju, pozvao sam Pavela da bude počasni gost i govornik ovog foruma. Ako francuske vlasti ne puste Durova, onda će Pavel dobiti priliku da na daljinu učestvuje na Dubai BRIKS Forumu", zaključio je rektor.

Podsetimo, Durov je uhapšen u Parizu odmah po sletanju iz Azerbejdžana zbog tvrdnji da je zbog nesaradnje sa francuskim vlastima "kriv za niz zločina koji su se dogodili u Francuskoj", a u vezi sa kojima je neka informacija postojala na njegovoj mreži.