Svet

Starmer: Za "popravku" Britanije potrebni bol i nepopularne odluke

Starmer je obećao biračima da će završiti sa uobičajenom populističkom politikom, te da smatra kako će se britanski problemi dodatno pogoršati pre nego što postanu bolji
Starmer: Za "popravku" Britanije potrebni bol i nepopularne odluke© Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da će morati da donese nepopularne odluke, kao što su uvođenje poreza za bogate i smanjenja potrošnje, kako bi pokušao da reši bezbroj nagomilanih problema za koje je okrivio lošu vladavinu konzervativaca.

U govoru ispred Dauning Strita, Starmer je obećao biračima da će završiti sa uobičajenom populističkom politikom, te da smatra kako će se britanski problemi dodatno pogoršati pre nego što postanu bolji.

Starmer je obećao da će obnoviti britansko društvo. On je naglasio da su nemiri protiv migranata pokazali podele koje su zavladale u Britaniji, podstaknute onim što je opisao kao "sklonost konzervativaca populizmu".

Takođe je okrivio poslednju vladu što mu je ostavila crnu rupu od 22 milijarde funti (29 milijardi dolara) u budžetu.

Opoziciona Konzervativna partija optužuje Starmerovu Laburističku partiju da prikazuje fiskalnu situaciju mnogo gorom nego što jeste, tako da može da poveća poreze.

Starmer je rekao da planira da se pridržava tog obećanja, ali će biti kratkoročnih patnji u, kako je rekao, "nepopularnim odlukama" za dugoročno dobro.

"U oktobru dolazi budžet i to će biti bolno. Nemamo drugog izbora... Oni sa širim plećima treba da snose veći teret", rekao je on.

Konzervativaci su nesaglasni sa tom ocenom i smatraju da je govor britanskog premijera zasnovan na "nepoštenoj analizi".

image