Svet

Nova optužnica protiv Trampa: "Američka duboka država spremna je da ide do kraja"

Optužnica na 36 stranica, koju je u utorak odobrila federalna velika porota, pokušaj je tužilaca da ponovo otvore slučaj protiv Trampa, u svetlu prošlomesečne presude Vrhovnog suda kojom je zaključeno da predsednici uživaju sveobuhvatni imunitet od krivičnog gonjenja zbog svog službenog ponašanja
Nova optužnica protiv Trampa: "Američka duboka država spremna je da ide do kraja"© AP Photo/Carolyn Kaster

Specijalni tužilac Džek Smit ponovo je podigao optužnicu protiv Donalda Trampa za četiri krivična dela u vezi sa njegovim navodnim nastojanjem da poništi predsedničke izbore 2020. godine, prenosi "Politiko".

Optužnica na 36 stranica, koju je u utorak odobrila federalna velika porota, pokušaj je tužilaca da ponovo otvore slučaj protiv Trampa, u svetlu prošlomesečne presude Vrhovnog suda kojom je zaključeno da predsednici uživaju sveobuhvatni imunitet od krivičnog gonjenja zbog svog službenog ponašanja.

Nova optužnica uklanja neke specifične navode protiv Trampa, ali sadrži iste četiri krivične optužbe, uključujući zaveru protiv Sjedinjenih Država. To je signal da Smit veruje da odluka visokog suda o imunitetu ne predstavlja veliku prepreku za osudu bivšeg predsednika.

"Današnja optužnica je krunski dokaz da je Tramp bio u pravu da je ceo ovaj proces političke prirode. Nedavna odluka Vrhovnog suda je jasno dala do znanja da se predsednicima ne može suditi za službeno delovanje, tako da je ovo ono što se u Americi zove 'ribarska ekspedicija'", kaže za RT Balkan novinar i kolumnista Nebojša Malić.

Pritom je druga Smitova tužba protiv Trampa, dodaje Malić, odbačena s obrazloženjem da on uopšte nije legitiman specijalni tužilac.

"Za to vreme Merik Garland bukvalno preti Republikancima da će ih bacati u zatvor ako ospore izbornu pobedu Kamale Haris, kao da je ona zagarantovana. Sudeći po svemu ovome, američka duboka država spremna je da ide do kraja i odbija da prihvati mogućnost poraza na izborima", ističe Malić.

image