Svet

Uspon ekstremne desnice: Hitlerov poštovalac pred izbornom pobedom u Tiringiji

Tiringijsko krilo AFD-a nemački obaveštajci kategorišu kao "definitivno desničarske ekstremiste"
Uspon ekstremne desnice: Hitlerov poštovalac pred izbornom pobedom u Tiringiji© Tanjug/Bodo Schackow/dpa via AP

Nemci bi pre glasali za ekstremiste, nego za stranke vladajućeg režima, pa tako "Euroaktiv" s puno bojazni iščekuje rezultate glasanja u Tiringiji, gde se očekuje da će ubedljivu pobedu ostvariti kandidat AFD-a, kontroverzni desničar Bjorn Heke, poznat po izjavama da bi bio "veliki problem" ako bi Hitler bio prikazan kao "apsolutno zlo" u nemačkom političkom diskursu.

Prema anketama, očekuje se da će Hekeova partija osvojiti ubedljivu pobedu sa oko 30 odsto što je gotovo tri puta više glasova od sve tri koalicione stranke u Berlinu zajedno, i oko 10 odsto ispred konzervativne CDU, koja je u anketama na drugom mestu sa 21 odsto podrške građana.

Regionalni ogranci AFD-a u Saksoniji i u Tiringiji smatraju se desnijim od savezne stranke. Nemačka domaća obaveštajna agencija ih je kategorisala kao "definitivno desničarske ekstremiste", dok je savezna AfD za sada samo pod sumnjom da je ekstremistička.

Heke je već dva puta osuđen zbog upotrebe zabranjenih nacističkih slogana. U julu je regionalni sud u Haleu utvrdio da je koristio slogan "Sve za Nemačku" koji je prvobitno koristio Sturmabteilung Adolfa Hitlera. Sud je 2019. odlučio da označavanje Hekea kao "fašiste" ima "proverljivu činjeničnu osnovu" i da je stoga u skladu sa nemačkim zakonom i ne predstavlja klevetu.

Sve etablirane stranke obećale su da se neće pridružiti koaliciji sa AfD u Tiringiji. No formiranje vlasti bi u tom slučaju bilo teško.

Dok se očekuje da liberalni FDP i Zeleni ne uspeju da dođu do cenzusa od 5 odsto da bi ušli u parlament, SPD ima samo 6 odsto, što znači da će CDU morati da se osloni na jednu od stranaka na političkoj margini da bi napravio vladu.

I levičari koji zajedno imaju oko 32 odsto podrške bili bi neugodni partneri za CDU, pa bi tako, kako piše "Euroaktiv", alternativna opcija mogla biti izgradnja manjinske vlade nakon izbora, koja bi se mogla prebacivati između podrške krajnje levice i krajnje desnice od slučaja do slučaja. Za to je već postojao presedan, jer su AfD i CDU nekoliko puta glasali zajedno u proteklom mandatu .

image