Svet

Američki pukovnik: Vašington i London zabranili Zelenskom da pristane na neutralnost

Krajem marta, ukrajinski predsednik je bio spreman da prihvati neutralnost, ali to je razbesnelo Amerikance i Britance, rekao je Daglas Mekregor
Američki pukovnik: Vašington i London zabranili Zelenskom da pristane na neutralnostwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/President Of Ukraine

Bivši savetnik američkog ministra odbrane Daglas Mekgregor izjavio je da ima dokaze da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krajem marta bio spreman da pristane na neutralnost, ali da su Vašington i London odmah stopirali tu ideju.

"Krajem marta, gospodin Zelenski je rekao da bi Ukrajinci mogli da žive sa neutralnošću. Međutim, kada su to čuli u Vašingtonu i Londonu, oni su pobesneli", rekao je Mekgregor, inače pukovnik u penziji.

On je naveo da je potom tadašnji britanski premijer Boris Džonson, za kog navodi da se zastupa interese Amerikanaca, Zelenskom poručio da to "ne dolazi u obzir".

"Podržavaćemo te dok ne budeš pobedio. Moraš da budeš tu do kraja", navodno je Džonson rekao ukrajinskom predsedniku.

Mekgregor je ranije izjavio da Bela kuća razmatra korišćenje NATO snaga, predvođenih SAD, protiv Rusije, ali je izrazio sumnju u sposobnost koalicije da prikupi neophodna vojna sredstva za dominaciju nad ruskom vojskom.

image