Svet

Još jedna istraga: Da li je Robert Kenedi Mlađi motornom testerom odsekao glavu mrtvom kitu?

Američka predizborna kampanja postaje sve bizarnija
Još jedna istraga: Da li je Robert Kenedi Mlađi motornom testerom odsekao glavu mrtvom kitu?© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah, Pool

Da li je Robert Kenedi Mlađi motornom testerom odsekao glavu mrtvom kitu – pitanje je koje u susret novembarskim izborima "muči" američke glasače, nakon što je u medijima oživljena ranije ispričana priča Kenedijeve ćerke Kik o "bliskom susretu" oca sa ovim sisarom.

Zbog toga bi Kenedi koji je u predsedničkoj kampanji podržao Trampa mogao i da odgovara, jer, kako javlja "Njujork tajms", uzimanje delova sa leša zaštićene morske životinje je kršenje saveznog zakona, ako se na lešu i dalje nalaze "meka tkiva".

U ponedeljak je tako politički ogranak progresivne ekološke organizacije Centar za biološku raznovrsnost pozvao savezne vlasti da istraže epizodu opisanu 2012. godine, kada je Kik rekla da je njen otac obezglavio motornom testerom mrtvog kita na plaži u Masačusetsu, vezao ga kanapom za krov automobila i pet sati vozio do porodične kuće u Mount Kisku u Njujorku.

U pismu Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, koja nadgleda zaštitu mora, Bret Hartl, nacionalni politički direktor Akcionog fonda Centra za biološku raznolikost, napisao je da postoje dobri razlozi zbog kojih je nezakonito da "bilo koje ugrožene vrste".

"Ono što je najvažnije, kada pojedinci uhvate leš divljih životinja, vitalne mogućnosti istraživanja se gube i ometa se rad naučnika. Ovo se posebno odnosi na morske sisare, koji su među najkomplikovanijim vrstama divljih životinja za proučavanje", kaže Hartl za "Njujork tajms".

Priča o kitu samo je jedna od bizarnosti koje kruže o Kenediju, pa je tako političar nedavno priznao i da je pre deset godina ostavio mrtvog medveda u Central parku u Njujorku i da ga je postavio tako da izgleda kao da ga je udario bicikl.

On se navodno vozio do doline Hadson, u američkoj državi Njujork, kada je žena u kombiju ispred njega udarila mladog medveda i ubila ga. Potom je pokupio životinju ne bi li je odrao i pripremio njeno meso za jelo, ali pošto se zadržao na večeri u Njujorku s koje je morao pravo na aerodrom, nije želeo da je ostavi u kolima. Imajući u vidu tadašnji niz nesreća na biciklima u Njujorku, a pošto je imao i stari bicikl u gepeku, rešio je da se našali i ostavi mrtvog medveda pored dvotočkaša u Central parku.

image