Nova podvala: Izborne komisije ne daju RFK-u da se povuče s glasačkih listića u ključnim državama

Izborni zvaničnici u dve "kolebljive" države odlučili da Kenedijevo ime ostane na glasačkim listićima, uprkos njegovoj odluci da odustane od izbora i podrži Trampa

Robert F. Kenedi neće moći da se povuče sa glasačkih listića u ključnim državama Mičigen i Viskonsin, odlučili su u utorak izborni zvaničnici, nekoliko dana nakon što je završio svoju nezavisnu predsedničku kampanju i podržao bivšeg predsednika Donalda Trampa, izveštava En-Bi-Si njuz.

Kenedijevo ime se nalazi na glasačkom listiću u Mičigenu, gde je nominovan kao kandidat Stranke prirodnog prava. Čeri Hardmon, portparolka kabineta državnog sekretara Mičigena, potvrdila je da se "partijski kandidati ne mogu povući, pa će njegovo ime ostati na glasačkom listiću na izborima u novembru".

U Viskonsinu se Državna izborna komisija sastala u utorak, kako bi potvrdila kandidate za predsedničke i potpredsedničke izbore. Iako je Kenedi zatražio da povuče sa liste, komisija je odlučila da odbije njegov zahtev.

"Statut doslovno kaže: 'Svaka osoba koja podnese papire za nominaciju i ispunjava uslove da se pojavi na glasačkom listiću ne može da odbije nominaciju. Ime te osobe će se pojaviti na glasačkom listiću, osim u slučaju njene smrti'", izjavila je En Džekobs, predsednica komisije.

"Zakon je u ovom slučaju je kristalno jasan", dodala je ona.

U govoru u petak, kada je podržao Trampa, Kenedi je rekao da će se povući i sa lista u drugim državama, u kojima bi mogao da predstavlja prepreku za Trampovu pobedu.

"U oko 10 država ukloniću svoje ime, već sam započeo taj proces i pozivam birače da ne glasaju za mene", izjavio je Kenedi.

"Naše ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da bih verovatno, da je moje ime ostalo na glasačkim listićima, prepustio izbore demokratama, sa kojima se ne slažem po najegzistencijalnijim pitanjima", dodao je on.

Kenedi je rekao da neće ukloniti svoje ime sa glasačkih listića u "crvenim" ili "plavim" državama, nadajući se da će pristalicama dati šansu da glasaju za njega, a da to ne utiče na rezultate. Državni sekretar Kentakija Majkl Adams izjavio je u ponedeljak da će Kenedijevo ime ostati na glasačkim listićima u ovoj pretežno republikanskoj državi.

Malo je verovatno da će Kenedi privući značajan broj glasova u državama u kojima ostaje na glasačkom listiću, pošto više ne vodi aktivnu kampanju i podržava drugog kandidata. Njegova odluka da odustane od izbora predstavlja jasan podsticaj za Trampa.