Svet

Kina: SAD da ne prebacuju odgovornost na nas, mi želimo mirno rešenje za Ukrajinu

Peking će nastaviti da se drži ispravnog političkog kursa, poručuju iz MSP-a Kine
Kina: SAD da ne prebacuju odgovornost na nas, mi želimo mirno rešenje za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, Pool

Peking je posvećen promovisanju mirnih pregovora i pronalasku političkog rešenja za ukrajinsku krizu, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji tokom pregovora sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. 

Vang Ji je istakao da će Peking, kao i pre, nastaviti da se ponaša ispravno.

"Sjedinjene Države ne bi trebalo da prebacuju odgovornost na Kinu, a posebno ne da neselektivno i jednostrano uvode nezakonite sankcije", rekao je Vang Ji. 

Salivan je juče doputovao i Kinu i to je prva poseta jednog američkog savetnika za nacionalnu bezbednost ovoj državi za poslednjih osam godina. Ujedno, to je i prvi put da je Salivan u Kini.

Neposredno pred njegov odlazak, "Njujork tajms" je pisao da će ovaj američki diplomata pokušati da izvrši pritisak na Peking kako bi snizio nivo saradnje sa Moskvom. Kako je navedeno, Salivan će "najverovatnije odlučno zahtevati Kinu da smanji podršku Rusiji". Ipak, list ocenjuje da ove inicijative najverovatnije neće imati uspeha, jer je Rusija veliki partner Kine sa kojom Peking zajedno dejstvuje na suprotnoj strani od one na kojoj su SAD.

image