Svet

Osnivač Telegrama Pavel Durov prebačen u sud (VIDEO)

Durov je uhapšen proteklog vikenda, a pritvor mu ističe danas
Osnivač Telegrama Pavel Durov prebačen u sud (VIDEO)© AP Photo/Tatan Syuflana, File

Ruski tehnoliški biznismen Pavel Durov, koji je uhapšen u Francuskoj, prebačen je danas u sud u Parizu.

Direktora Telegrama, optužuju za 12 krivičnih dela, a detalji se očekuju kasnije danas.

Dva automobila sa rotacijom viđena su kako izlaze iz Biroa za borbu protiv prevara u predgrađu Pariza gde se smatralo da je Pavel Durov bio priveden, javio je dopisnik RIA Novosti.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova na današnjem brifingu je rekla da je Rusija već zatražila pristup Durovu, odnosno da ruske diplomate u Parizu čine sve što mogu u vezi s njegovim slučajem.

Takođe, dodala je da Moskva razume da Pariz ne omogućava pristup onima koji imaju i francusko državljanstvo (Durov pored francuskog i ruskog pasoša poseduje i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata i karipske ostrvske zemlje Sent Kits i Nevis).

Pavel Durov je uhapšen po dolasku na aerodrom Burže, u subotu, 24. avgusta, u okviru opsežne istrage u kojoj je učestvovalo nekoliko policijskih i žandarmerijskih službi.

On se sumnjiči da je dozvolio širenje sadržaja dečje pornografije i operacija organizovanog kriminala na Telegramu, aplikaciji sa minimalnom moderacijom, i da je odbio da sarađuje sa francuskim pravosudnim organima. Njegov pritvor ističe danas, krajem dana.

image