Svet

Kako je Gavin Njusom ostao bez statusa "zvezde" demokrata

Za sada nije jasno koju je ulogu Kamala Haris namenila dugogodišnjem savezniku i povremenom rivalu iz Kalifornije
Kako je Gavin Njusom ostao bez statusa "zvezde" demokrataGetty © Tom Williams / Contributor

Više od godinu dana, Gavin Njusom je bio svuda kao "surogat zvezda" predsednika Džozefa Bajdena. Pošto je Kamala Haris preuzela mesto kandidata demokrata, guvernera Kalifornije nema nigde.

Njusom je proveo malo vremena u kampanji u drugim državama otkako je njegova koleginica iz Kalifornije zamenila Bajdena kao predsednički kandidat.

Za sada nije kasno kakvu ulogu Haris, nekadašnji državni tužilac Kalifornije, ima za Njusoma, dugogodišnjeg saveznika i povremenog rivala iz istih političkih krugova San Franciska.

"Nestanak" guvernera Kalifornije iz žiže javnosti podstakao je spekulacije da bi mogao da ostane bez pozicije ali i mogućnosti da ostvari svoje predsedničke ambicije.

Njegov portparol Nejtan Klik rekao je da guverner u potpunosti podržava Haris i odbacio svaku ideju da bi njegove predsedničke ambicije mogle da budu faktor njegovog slabog učešća u predsedničkoj kampanji.

"On je potpuno fokusiran na izbor Harisove i pobedu nad Trampom", poručio je Klik.

Guvernerova smanjena uloga takođe je verovatno odraz "velikih" razlika između Bajdena i Kamale Haris, objašnjava "Politiko".

Bajdenu je bio potreban nalet mladalačkog entuzijazma kako bi učvrstio podršku među liberalnom bazom stranke, a Njusom je bio voljan da bude taj glas.

"Bio je jedinstveno dobar surogat za Bajdena. Kamali trenutno nije toliko potrebna isporuka energije", rekao je Pol Mičel, demokratski konsultant i stručnjak za političke podatke iz Sakramenta.

Ono što je Harisovoj definitivno potrebno je podrška u takozvanim "kolebljivim" državama zbog čega se okrenula bližoj saradnji sa guvernerima Mičigena, Pensilvanije i Kentakija koji su vrlo brzo zamenili Njusoma kao "zvezde" njene kampanje.

Kakva će biti politička sudbina Njusoma koji je uvek, nekako, bio stepenik iznad Kamale Haris, ostaje da se vidi.

image