Svet

Najmanje 10 ubijenih u racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage pokrenule su veliku raciju u palestinskoj enklavi
Najmanje 10 ubijenih u racijama izraelske vojske na Zapadnoj obaliGetty © Anadolu / Contributor

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su najmanje 10 Palestinaca na Zapadnoj obali u racijama čiji je cilj, kako su naveli, da se zaustave napadi na Izraelce oružjem koje je isporučio Iran.

Palestinske zdravstvene vlasti saopštile su da je 10 ljudi ubijeno tokom noći u oblastima Dženin i Tubas na Zapadnoj obali, kao i da su upadi i bombardovanje nastavljeni i tokom dana.

Glavni portparol palestinskih vlasti Nabil Abu Rudejne upozorio je da bi eskalacija izraelskih vojnih operacija na Zapadnoj obali, u isto vreme kada i rat u Gazi, "dovela do strašnih i opasnih rezultata".

"Svet mora da preduzme hitne i urgentne mere da obuzda ovu ekstremističku vladu koja predstavlja pretnju stabilnosti regiona i sveta u celini", rekao je Abu Rudejne, prenosi palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je cilj operacija IDF-a da "obuzda islamsko-iransku terorističku infrastrukturu", kao i da su svi ubijeni pripadnici Hamasa.

"Iran radi na uspostavljanju istočnog terorističkog fronta protiv Izraela na Zapadnoj obali, prema modelu Gaze i Libana, finansiranjem i naoružavanjem terorista i švercom naprednog oružja iz Jordana", naveo je Kac i predložio da se i za Zapadnu obalu naredi evakuacija civila, kao što se već radi u Pojasu Gaze.

image