Svet

Francuska zatražila od Švajcarske informacije o slučaju Durov

Osnivač Telegrama je navodno naneo telesne povrede jednom od svoje dece
Francuska zatražila od Švajcarske informacije o slučaju DurovGetty © Steve Jennings / Stringer

Francuska proverava sa Švajcarskom pravni osnov za optuživanje osnivača Telegrama Pavela Durova za nasilje nad jednim od njegove dece, rekao je za RIA Novosti izvor iz pariskog tužilaštva.

Francuski mediji su prethodno javili da se protiv Durova u Parizu vodi istraga i zbog toga što je navodno zlostavljao jedno od svoje dece, dok je pomenuti izvor ruske agencije pojasnio da nedavno pritvaranje osnivača ruske društvene mreže u Francuskoj kojeg optužuju za 12 krivičnih dela – sumnjiči se da je dozvolio širenje sadržaja dečje pornografije i operacija organizovanog kriminala na Telegramu – nema nikakve veze sa ovim slučajem.

RIA Novosti su pribavile sudsku odluku prema kojoj je Krivično-žalbeno veće kantona Ženeva 23. oktobra 2023. godine naložilo Ženevskom tužilaštvu da ispita tužbu protiv Durova koju je podnela njegova bivša devojka Irina Bolgar, gde ga je optužila za nasilje nad njihovim sinom.

U odluci suda se objašnjava da je tužilaštvo u Ženevi prethodno odbilo krivično gonjenje, pošto su se tri epizode zlostavljanja (između aprila 2021. i jula 2022) koje je otac počinio nad detetom rođenim 2017. godine ​​dogodile pre više od tri meseca. 

image