CIA priznala da je u kontaktu sa Ukrajinom: Razmatra dejstva OSU u okviru napada na Kursku oblast

Zamenik direktora CIA komentarisao je napad ukrajinskih snaga i otkrio kakva je umešanost službe koju vodi na frontu

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nalazi se u kontaktu sa Ukrajinom kako bi razmatrala dejstva ukrajinskih oružanih snaga (OSU) u okviru napada na Kursku oblast i pokušaja da se učvrste na ruskoj teritoriji, izjavio je zamenik direktora CIA Dejvid Koen.

"Oni grade odbrambene strukture i koliko možemo da zaključimo, sudeći po našim diskusijama, nameravaju da drže ovu teritoriju neko vreme", rekao je on na konferenciji za nacionalnu bezbednost i obaveštajne službe SAD, komentarišući dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti.

Koen je rekao da su ukrajinske snage od napada na Rusiju početkom avgusta bile prinuđene da se delimično povuku i dodao da, prema mišljenju CIA, ukrajinska vojska "nema nameru da anektira rusku teritoriju".

Predstavnik CIA takođe je rekao da ruske snage napreduju u pravcu Krasnoarmejska (ukrajinski naziv – Pokrovsk) na teritoriji DNR koju kontroliše Kijev i priznao da će ruske trupe osloboditi ovaj grad.

"Mislim da su, što se tiče linije fronta, borbe sada nekoliko nedelja ili duže koncentrisane oko grada Pokrovska. Rusi tamo imaju određene uspehe. Mogu da zauzmu Pokrovsk", zaključio je Koen.

Podsetimo, intenzivni napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U oblasti je na snazi vanredna situacija i više puta je proglašavana opasnost od raketa.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, više od 122 hiljade ljudi raseljeno je iz devet pograničnih regiona. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije za 28. avgust, Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom borbi na kurskom pravcu iznose do 7.000 vojnika i 74 tenka, 35 borbenih vozila pešadije, 62 oklopna transportera, 460 borbenih oklopnih vozila i 210 automobila.