Svet

Tramp objavljuje knjigu i tvrdi: Zakerberg je kovao zaveru protiv mene

Bivši američki predsednik optužio je direktora "Mete" da ga je spoticao i pripretio mu zatvorom ako to ponovo pokuša
Tramp objavljuje knjigu i tvrdi: Zakerberg je kovao zaveru protiv mene© Tanjug/ AP Photo/Paul Sancya

Mark Zakerberg kovao je tokom izbora 2020. godine zaveru protiv Donalda Trampa, piše bivši američki predsednik u svojoj novoj knjizi, koja bi trebalo da bude objavljena sledeće nedelje, i vlasniku "Mete" poručuje da će "provesti ostatak života u zatvoru" ako to ponovi.

Ovo nije prva Trampova optužba na račun Zakerberga, koga je republikanac već više puta optuživao da je intervenisao na poslednjim predsedničkim izborima.

Trampova knjiga "Sačuvajte Ameriku", koja će biti objavljena trećeg septembra, prema pisanju "Politika", uključuje i fotografiju sastanka Trampa sa Zakerbergom u Beloj kući. Ispod nedatirane fotografije Tramp piše da je Zakerberg "došao u Ovalnu sobu da me vidi. Dovodio bi svoju veoma finu ženu na večere, bio fin koliko god može dok je uvek planirao pravu zaveru protiv predsednika".

"Rekao mi je da na Fejsbuku nema nikog poput Trampa. Ali u isto vreme, i iz nekog razloga, to je sve usmerio protiv mene. Pomno ga pratimo i ako ovaj put uradi bilo šta nezakonito, provešće ostatak života u zatvoru — kao i drugi koji varaju na predsedničkim izborima 2024", dodao je američki predsednički kandidat.

Republikanci su već kritikovali "Metu" zbog suzbijanja sadržaja koji bi mogao da našteti predsedniku Džozefu Bajdenu 2020. godine - u najvećoj meri tekstova o Bajdenovom sinu Hanteru. U to vreme, FBI je upozorio da je izveštavanje o tome možda deo ruskih pokušaja da se utiče na izbore.

Zakerberg je u ponedeljak poslao pismo Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma u kome priznaje da je bila greška što je potisnuo priču, rekavši da je "otkako je jasno stavljeno do znanja da izveštavanje nije ruska dezinformacija, nije trebalo da tu priču degradiramo".

U istom pismu, Zakerberg je napisao da je Bajdenova administracija pokušala da "pritisne" Metu da umanji određeni sadržaj o kovidu, za šta je rekao da je "pogrešno" za Belu kuću.

image