Svet

Gutereš pozvao Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali

Generalni sekretar je apelovao na bezbednosne snage da budu maksimalno uzdržane i koriste smrtonosnu silu samo kada je to strogo neophodno da se zaštiti život
Gutereš pozvao Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali© Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Nakon što su izraelske snage saopštile da su u sredu pokrenule protivterorističku operaciju velikih razmera u kojoj je ubijeno najmanje 11 Palestinaca, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Izrael da prekine vojne operacije na Zapadnoj obali. 

"Generalni sekretar je duboko zabrinut najnovijim dešavanjima na Zapadnoj obali i snažno osuđuje gubitak života, uključujući i decu", rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš poziva Izrael da se pridržava svojih relevantnih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i da preduzme mere da zaštiti civile i obezbedi njihovu bezbednost, dodao je Dižarik.

"On apeluje na bezbednosne snage da budu maksimalno uzdržane i koriste smrtonosnu silu samo kada je to strogo neophodno da se zaštiti život. Ova opasna dešavanja podstiču već eksplozivnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i dodatno potkopavaju palestinske vlasti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je poručio da samo okončanje okupacije i povratak značajnom političkom procesu koji će uspostaviti rešenje o dve države će dovesti do kraja nasilja.

"Ujedinjene nacije će nastaviti da rade sa svim stranama u tom cilju, da traže deeskalaciju trenutne situacije i promovišu stabilnost u regionu", istakao je Dižarik.

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Deni Danon istakao je da od 7. oktobra Iran aktivno radi na "krijumčarenju sofisticiranih eksplozivnih naprava u Judeju i Samariju" (biblijski naziv za Zapadnu obalu), namenjenih za upotrebu u samoubilačkim bombaškim napadima u srcu izraelskih gradova.

"Država Izrael neće sedeti skrštenih ruku i čekati scene eksplozije autobusa i kafića u gradskim centrima. Operacije IDF-a u Judeji i Samariji imaju jasan cilj: sprečavanje iranskog terora putem posrednika koji bi štetio izraelskim civilima", rekao je Danon.

IDF je ranije saopštila da su dva palestinska naoružana napadača ubijena tokom sukoba sa službenicima granične policije u Dženinu, a još trojica u napadu dronom u obližnjem selu.

image