Svet

"Politiko": Londonski Siti navija za Trampa

Pristup američkim tržištima biće lakši za britanske kompanije pod republikanskim predsednikom koji je "pro-biznis", rekli su stručnjaci
"Politiko": Londonski Siti navija za TrampaGetty © Alexander Spatari

Britanski poslovni lideri bi više voleli da republikanski kandidat Donald Tramp pobedi potpredsednicu Kamalu Haris na američkim predsedničkim izborima u novembru, izvestio je "Politiko", pozivajući se na finansijske stručnjake iz londonskog Sitija.

Iako postoji briga da bi još jedan Trampov mandat mogao da znači protekcionistički stav prema globalnoj trgovini, njegova "opuštena" politika mogla bi olakšati britanskim kompanijama pristup američkom tržištu, a čemu se Siti navodno nada usled gubitka klijenata u EU nakon bregzita.

"Mogli biste imati Belu kuću koja bi možda želela da ima manje restriktivan regulatorni okvir za finansijske usluge, što bi indirektno moglo da dovede do većih finansijskih tokova preko Atlantika", rekao je visoki britanski finansijski lobista za "Politiko" pod uslovom anonimnosti.

Visoko pozicionirani advokat iz Sitija opisao je Trampa kao "pro-biznis" kandidata, napomenuvši da se očekuje da će politika Harisove biti "manje korisna" za britanski biznis.

Iako je bivši američki predsednik bio "nepredvidiv" u svom prvom mandatu, njegova finansijska politika "nije dovela do pada dolara ili bilo kakvih većih problema na finansijskim tržištima, uprkos tome što su brojne njegove politike bile kontroverzne".

Sa druge strane, predsedništvo Harisove je "velika nepoznanica" i njen ekonomski plan navodno uključuje napad na veliki biznis zbog eventualnog povećanja cena, kaže advokat.

Ranije ovog meseca, Tramp je osudio svog demokratskog rivala zbog rezultata trenutne administracije u pogledu inflacije, koja je konstantno bila iznad tri odsto otkako je Džozef Bajden postao predsednik.

Stručnjaci londonskog Sitija takođe su pozdravili Trampove izbore za najviše regulatorne pozicije tokom njegovog prvog mandata, ističući njihovu kompetenciju i iskustvo u industriji.

U Trampovoj administraciji, bivši izvršni direktor Goldman Saksa Stiven Mnačin imenovan je za ministra finansija, dok je Rendal Kvorls, investitor privatnog kapitala i veteran Trezora, dobio ključnu poziciju nadzora nad bankarstvom u Federalnim rezervama.

"Politička imenovanja određuju politički dnevni red u smislu trgovine finansijskim uslugama i više", rekao je za "Politiko" Angus Kenvin, direktor međunarodnih poslova u "UK fajnens", koja predstavlja britanske banke.

Tramp i Harisova su trenutno u većini anketa izjednačeni, ili pokazuju da Harisova ima malu prednost.

image