Advokat osnivača Telegrama: Optužbe protiv Durova su "apsurdne"

Generalni direktor Telegrama ne može biti umešan u zločine koji nemaju nikakve veze sa njim, kaže David-Olivije Kaminski

Optužbe protiv osnivača i generalnog direktora Telegrama Pavela Durova da je saučesnik u nizu zločina potpuno su besmislene, rekao je njegov advokat David-Olivije Kaminski.

Durov, koji je uhapšen po dolasku na pariski aerodrom prošle nedelje, pušten uz kauciju od pet miliona evra pod uslovom da ne napusti Francusku.

Francuske vlasti ga optužuju za više krivičnih dela, uključujući odbijanje saradnje sa vlastima, saučesništvo u krivičnim delima seksualnog zlostavljanja dece i trgovine drogom, kao i saučesništvo u "administriranju internet platforme" koju koriste organizovane bande za obavljanje nezakonitih transakcija. Za poslednje krivično delo zaprećena je kazna do deset godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra.

"Potpuno je apsurdno misliti da bi šef društvene mreže mogao biti umešan u krivična dela koja ga se ne tiču, ni direktno ni indirektno", rekao je Kaminski, komentarišući optužnicu za AFP.

Kaminski je za AFP rekao da se Telegram "u svim aspektima pridržava evropskih pravila u vezi sa digitalnom tehnologijom". Njegov komentar usledio je nakon što je "Fajnenšel tajms" objavio da Komisija EU istražuje platformu zbog mogućeg kršenja digitalnih propisa, posebno zbog navodnog odbijanja da vlastima pruži tačne korisničke podatke.

Hapšenje Durova izazvalo je globalno negodovanje i mnogi to vide kao suzbijanje slobode govora i sugerišu da iza pritvaranja stoje SAD.

Ovaj 39-godišnji tehnološki tajkun je državljanin Francuske, UAE, Sent Kitsa i Nevisa, kao i Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva spremna da pruži pomoć Durovu, ali je dodao da je milijarder sposoban da izgradi sopstvenu pravnu odbranu.

Takođe je upozorio na politizaciju istrage Durova. Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je negirao da je to bio slučaj, insistirajući da Pariz ostaje privržen principima slobode izražavanja.