Progon drugim sredstvima: Telegram pod istragom Evropske unije

Evropska komisija nastoji da otkrije tačan broj korisnika Telegrama na teritoriji Unije i s tim u vezi utvrdi da li (pre)kršen Zakon EU o digitalnim uslugam

Evropska komisija istražuje da li je Telegram prekršio digitalna pravila EU pošto nije pružio tačne podatke o broju korisnika, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvore.

Istraga EU se poklapa s istragom francuske vlade o navodnim kriminalnim aktivnostima na platformi za razmenu poruka koje su dovele do hapšenja generalnog direktora i osnivača Telegrama Pavela Durova.

Zvaničnici upoznati sa istragom EU rekli su za FT da Zajednički istraživački centar EK sprovodi tehničku istragu kako bi utvrdio broj korisnika Telegrama u EU.

"Zahvaljujući našim sistemima i proračunima možemo da utvrdimo da li su podaci o broju korisnika tačni. Ukoliko utvrdimo da nisu pružili precizne informacije, možemo sami da ih označimo kao veoma veliku platformu", izjavio je portparol EK za digitalna pitanja Tomas Renje.

Zakon EU o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu ranije ove godine, zahteva od tzv. veoma velikih onlajn platformi (one sa više od 45 miliona korisnika mesečno) da poštuju niz pravila o zaštiti podataka i oglašavanju.

Telegram tvrdi da ima 41 milion korisnika mesečno u EU – kompanija je u nedelju, 25. avgusta, izdala saopštenje u kojem se navodi posluju u skladu sa zakonima EU i politikama moderiranja sadržaja, dodajući da je "apsurdno" tvrditi da je Durov odgovoran za to što su pojedini akteri zloupotrebljavali platformu.

Telegram je u maju zaposlio belgijskog pravnog zastupnika kako bi osigurao poštovanje EU pravila, dok je ranije ovog meseca belgijski Institut za poštu i telekomunikacije saopštio da još ne može da dokaže da Telegram ima više od 41 milion korisnika mesečno.

Prema napisima "Fajnenšel tajmsa", Telegram je trebalo da obezbedi ažurirani broj korisnika ovog meseca, ali nije, već je samo naveo da ima "značajno manje od 45 miliona prosečno aktivnih korisnika mesečno u EU". 

Budući da nije pružio nove podatke, Telegram krši DSA, izjavila su dva zvaničnika EU, dodajući da je veruju da će Unijina istraga otkriti da je pravi broj korisnika iznad praga za "veoma velike onlajn platforme".