Kuleba za neuspehe Ukrajine na terenu optužuje Zapad

Šef ukrajinske diplomatije je kritikovao nevoljnost zapadnih donatora Kijeva da obezbede oružje dugog dometa i dozvole udare duboko u Rusiji

Zapadni donatori Ukrajine isključivo snose krivicu za bilo kakve vojne neuspehe Kijeva, ocenio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

On je pozvao zapadne zemlje da obezbede Kijevu još više projektila i da ukinu sva ograničenja na udare duboko po ruskoj teritoriji, nakon što je Vladimir Zelenski u ponedeljak insistirao da "za Ukrajinu ne bi trebalo da postoje ograničenja na domet naoružanja".

Portparol Pentagona, general-major Patrik Rajder, je, međutim, dan nakon izjava Zelenskog jasno stavio do znanja da se američka "politika nije promenila", odnosno da ograničenja ostaju na snazi.

Govoreći u Briselu, gde su se u četvrtak okupili ministri spoljnih poslova EU, Kuleba je ocenio da "uspeh Rusije zavisi od jedne stvari: od spremnosti partnera da donose smele odluke".

"Ako se donesu odluke, Ukrajina je uspešna na terenu. Ako se ne donesu, onda se ne žalite na Ukrajinu, žalite se na sebe", rekao je ukrajinski ministar.

Kuleba je tvrdio da Kijev samo želi dozvolu Zapada da napadne "legitimne vojne ciljeve" unutar Rusije, dodajući da će za to biti potrebno i više raketa dugog dometa.

Kuleba je takođe pozvao "sve zemlje koje su se obavezale da će isporučiti sisteme 'patriot' pre nekoliko meseci da ih konačno i isporuče".

On je istakao da odugovlačenje u tom pitanju Ukrajinu skupo košta.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u utorak izjavio da su zapadni diskurs o ograničavanju Kijeva pri upotrebi zapadnog oružja i navodne želje da se izbegne "prekomerna eskalacija" samo "varka".

"Zapad ne želi da izbegne eskalaciju. Zapad, otvoreno rečeno, traži nevolje", rekao je ruski diplomata.

Lavrov je upozorio SAD, Veliku Britaniju i druge pristalice Kijeva da ne odobravaju udare duboko u Rusiji, ističući da bi to bilo "igranje vatrom".