Svet

"Euraktiv": SAD su razlog zašto G7 odugovlači sa zajmom od 50 milijardi dolara za Ukrajinu

Sredstva bi trebalo da se skupe od prihoda ostvarenih od zamrznute ruske imovine, što Moskva smatra nezakonitim
"Euraktiv": SAD su razlog zašto G7 odugovlači sa zajmom od 50 milijardi dolara za UkrajinuGetty © Kevin Carter/Getty Images

Vašington je odgovoran za odlaganje finalizacije plana G7 da Kijevu odobri zajam od 50 milijardi evra koji bi se finansirao od zamrznute ruske imovine, izvestio je "Euraktiv", pozivajući se na izvore.

Vrednost ruske imovine koju su SAD i EU zamrzli početkom 2022. procenjuje se na oko 300 milijardi dolara, a zapadne države od tada razmatraju kako da ta sredstva iskoriste za finansiranje Ukrajine. 

Iako do sada nije postignut dogovor o potpunoj konfiskaciji sredstava, članice G7 su u junu odlučile da Ukrajini omoguće zajam od 50 milijardi dolara, koji će biti isplaćen prihodima od investiranja zamrznutih ruskih sredstava.

Međutim, SAD ometaju proces finalizacije plana zbog zabrinutosti oko otplate duga, a što zavisi od toga koliko će dugo ruska sredstva biti zamrznuta, kažu izvori za "Euraktiv".

Evropska unija obnavlja sankcije na rusku imovinu svakih šest meseci, a za svaku obnovu je potrebno jednoglasno odobrenje svih 27 država članica.

Diplomatski izvori na koje se pozivaju mediji tvrde da bi Mađarska, koja trenutno predsedava EU, mogla u nekom trenutku da stavi veto na produženje sankcija.

Vašington je zahtevao dugotrajnije garancije da će imovina ostati zamrznuta uprkos potencijalnim nesuglasicama unutar bloka, tvrde izvori za "Euraktiv", kako bi Zapad mogao da koristi zamrznuta sredstva koliko god je potrebno.

Na primer, izvori kažu da su SAD predložile da se sankcije sa šestomesečnog perioda produžne na 12 meseci ili više.

Prema ranijem izveštaju "Fajnenšel tajmsa", ambasadori EU su već razgovarali o nekoliko predloga za otklanjanje američkih briga, uključujući i predlog da se period obnove sankcija proširi na tri godine ili čak na neodređeno vreme.

Međutim, čini se da do sada nije napravljen napredak u tom pogledu.

U međuvremenu, Ukrajina postaje sve nestrpljivija oko obećanog novca, a premijer Ukrajine Denis Šmigal je u utorak insistirao da bi Kijev trebalo da ga primi do kraja godine.

On je takođe naglasio da Kijev želi da zajam bude beskamatan i da se "dodeli Ukrajini bez ikakvih uslova".

Moskva je osudila zamrzavanje imovine kao "krađu" i više puta upozoravala da bi korišćenje ruskih sredstava bilo nezakonito, da bi moglo da stvori opasan presedan i time uništi kredibilitet zapadnog finansijskog sistema.

image