Svet

"Volstrit džornal": U Ukrajini pao prvi F-16; Kijev potvrdio

"Avion se srušio, pilot je poginuo", saopštio je ukrajinski Generalštab
"Volstrit džornal": U Ukrajini pao prvi F-16; Kijev potvrdioGetty © Photo by Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu via Getty Images

Jedan od lovaca F-16, koje je kijevski režim dobio krajem jula, srušio se u ponedeljak, 26. avgusta, samo nekoliko nedelja nakon što je prvi avion američke proizvodnje stigao u Ukrajinu, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na američkog zvaničnika.

List navodi da prvi izveštaji ukazuju na to da avion nije oboren, iako se incident desio tokom raketnog napada. Pad aviona F-16 je najverovatnije posledica greške pilota.

Ukrajinska vojska je potom potvrdila da se borbeni avion F-16 srušio dok se približavao meti za vreme ruskog napada u ponedeljak, a da je pilot poginuo u incidentu.

"Veza s jednom od letelica je izgubljena dok se približavala sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, pilot je poginuo", navedeno je u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

Vladimir Zelenski je ranije izjavio da su ukrajinske snage koristile F-16 kao podršku sistemima PVO za uništavanje raketa.

Inače, ukrajinski piloti su obučavani da upravljaju lovcima F-16 u zapadnim zemljama, posebno u SAD.

Kako su javile RIA Novosti, ukrajinski mediji su pre zvaničnih informacija objavili da je ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo borbenog pilota koji je trenirao na F-16. Pilot Aleksej Mes, prema čitulji, preminuo je 26. avgusta.

Kijev je nedavno dobio šest aviona F-16 za jačanje borbe protiv Rusije.

image