Indijski novinar: Zelenski je ismejao diplomatiju Nju Delhija

Intervju ukrajinskog lidera posle sastanka sa Modijem u Kijevu došao je kao diplomatska zaseda za Nju Delhi i promenio je ceo narativ premijerove posete, ocenjuje Svati Čaturvedi

Poseta indijskog premijera Narendre Modija Kijevu nakon što se u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uznemirila je mnoge zvaničnike u Nju Delhiju, piše indijski novinar Svati Čaturvedi za RT internešenel.

Čaturvedi navodi da je Vladimir Zelenski po Modijevom odlasku održao "maratonsku" konferenciju za indijske medije, ne ostavivši prostora za Nju Delhi da pruži kontraargument. 

Zelenski je ocenio da treba održati još jedan samit o njegovom tzv. mirovnom planu, i predložio da bi neka zemlja Globalnog juga - na primer Indija - bila idealan domaćin. Međutim, on je uz ovaj predlog odmah postavio i uslov.

"Nećemo moći da održimo mirovni samit u zemlji koja se nije pridružila deklaraciji (prethodnog) mirovnog samita", rekao je ukrajinski lider, misleći na odbijanje Indije da potpiše saopštenje koje je proizašlo iz "mirovnog samita" u Švajcarskoj u junu.

Povrh toga, Zelenski je tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin "ne poštuje" Modija i Indiju, što, kako navodi indijski novinar "nije prošlo baš najbolje primljeno u Nju Delhiju".

"Frustracija u Indiji dovodi u pitanje rasuđivanje ministarstva spoljnih poslova, jer je čak i diplomata srednjeg nivoa mogao da predvidi da će Zelenski pokrenuti napad na Moskvu i iskoristiti Modijevu posetu Rusiji i tople odnose Indije sa njom kao okidač. Bio je to najočigledniji potez za Zelenskog. Ipak, Nju Delhi je bio zatečen", navodi Čaturvedi.

Modijeva poseta Ukrajini ukazuje da se Nju Delhi u spoljnim poslovima više ne oslanja na institucionalno pamćenje koje ga je nekada informisalo, navodi indijski novinar, podsetivši da su Indija i Sovjetski savez dugo gajili "jedinstven" odnos, kao i da je SSSR sa sopstvenom flotom pritekao u pomoć Nju Delhiju kada je bivši predsednik SAD Ričard Nikson 1971. poslao flotu predvođenu nosačem aviona "Enterprajz" u Bengalski zaliv da zapreti Indiji tokom oslobođenja Bangladeša i njegovog rata s Pakistanom. 

Ta perspektiva je ključna za razumevanje odnosa Moskve i Nju Delhija, navodi Čaturvedi, a nju ignoriše Zapad, koji ne bi voleo ništa više nego da se Indija priključi antiruskom taboru.

"Trenutno, jedno od najvećih pitanja u diplomatskim prostorijama u Nju Delhiju je: Zašto je Modi otišao u Kijev u ovom trenutku? Da li je na to nateran? I da li Indija traži posredničku ulogu u sukobu, s obzirom na njen jedinstven položaj sa obe zemlje?", pita se indijski novinar.

Indija je jedna od nekolicine zemalja, uz Tursku, Južnu Afriku, Mađarsku i Indoneziju, čiji su lideri posetili i Moskvu i Kijev od izbijanja sukoba i spekuliše se da bi ona mogla da bude posrednik u potencijalnim mirovnim pregovorima.

"Indijsko ministarstvo spoljnih poslova trenutno je zahvaćeno nesigurnošću i neizvesnošću u trećem mesecu trećeg mandata premijera Modija – nešto što nije iskusilo tokom njegovih prvih deset godina. Stvari su se promenile, posebno u vezi sa spoljnom politikom", navodi indijski novinar i dodaje da izazovima Nju Delhija na spoljnopolitičkoj sceni doprinosi i to što je bivši premijer Bangladeša Šeik Hasina podneo ostavku i pobegao u Indiju nakon protesta u svojoj zemlji. 

Zelenski je izjavio da bi želeo da poseti Indiju u novembru, što je ponovo iznenadilo Delhi. Izgleda da su izgledi da Delhi održi ovaj samit mali bez obzira na američki pritisak, pošto Indija ne bira strane, a Zelenski je javno osramotio Modija pred indijskom publikom, ocenjuje Čaturvedi.