Svet

EU nije donela odluku o ukidanju ograničenja za udare zapadnim oružjem na Rusku Federaciju

Svaka od 27 članica, ovu odluku će donositi samostalno, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj
EU nije donela odluku o ukidanju ograničenja za udare zapadnim oružjem na Rusku Federaciju© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija nije donela odluku o ukidanju ograničenja za napade zapadnim oružjem na teritoriju Ruske Federacije, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Svaka od 27 zemalja EU donosiće ove odluke samostalno", dodao je Borelj, a prenosi TASS.

To znači da se članice evropskog bloka nisu usaglasile oko toga da Ukrajina može da koristi naoružanje koje je dobila od EU za udare po ruskoj teritoriji. 

Ranije je Borelj pozvao države članice da odobre Ukrajini ovakve vojne akcije uz komentar da bi Kijevu trebalo dozvoliti da "u punoj snazi" koristi dobijeno oružje.

S druge strane, šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta protiv odluke da se Kijevu dozvoli da bez ograničenja koristi oružje dobijeno sa Zapada jer bi to moglo dovesti do ozbiljne eskalacije.

Takođe, na neformalnom sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova država članica EU nisu se dogovorili o korišćenju šest milijardi evra iz evropskog fonda za kompenzaciju isporuka oružja Ukrajini.

"Šest milijardi evra ostaje blokirano od strane Mađarske, ovaj novac je namenjen zemljama EU da nadoknade isporuku oružja Ukrajini. Smatram da je ovaj veto neprihvatljiv", rekao je Borelj.

image