Borelj: Ne želimo rat sa Rusijom, ali Kijevu treba dozvoliti udare evropskim oružjem

Visoki predstavnik je objavio da EU razmatra otvaranje koordinacionog centra u Ukrajini za pružanje vojne pomoći Kijevu

Niko ne želi rat sa Rusijom, ali se moraju dozvoliti udari evropskim oružjem na Rusku Federaciju, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je naveo da će predložiti da EU pojača obuku ukrajinske vojske.

"Trenutni cilj da obučimo šezdeset hiljada ukrajinskih vojnika mora da se poveća, rekao je Borelj pre početka ministarskog sastanka u Briselu, dodavši da će kasnije objaviti za koliko će se povećati taj broj, prenosi "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima EU razmatra stvaranje koordinacionog centra u Ukrajini za pružanje vojne pomoći Kijevu, ali kako je istakao, još se ne planira slanje evropskih vojnih instruktora za obuku ukrajinske vojske.

Takođe je potvrdio da Ukrajina već koristi avione F-16 koji su joj isporučeni.

Na jučerašnjem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, Borelj je predložio da se ministri dogovore oko zajedničkog stava o ukidanju "svih ograničenja" za udare evropskim oružjem na teritoriji Ruske Federacije. Međutim, nakon sastanka, glavni evropski diplomata je izjavio da nije moguće formirati jedinstven stav i da su takve odluke prepuštene svakoj zemlji članici zajednice.

Podsetimo da Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki isporuka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.