Slovačka protiv plana Ukrajine da zapadnim oružjem udara na Rusiju

Slovaci su jasno rekli da su u protivničkom taboru, dok su Francuzi, Letonci, Šveđani, Holanđani i Poljaci podržali taj plan

Slovačka nije podržala ukidanje ograničenja na ukrajinske udare zapadnim oružjem na teritoriji Ruske Federacije, prenosi "Politiko", navodeći da su se Slovaci ukrajinskoj ideji da napadaju Ruse oružjem velikog dometa, usprotivili na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je, naime, u četvrtak da bi zemlje EU trebalo da u potpunosti ukinu ograničenja za ukrajinske udare na ruskoj teritoriji. Ali, kako "Politiko" javlja: "Slovačka je u protivničkom taboru."

Istovremeno, neimenovani zvaničnik je za ovaj medij potvrdio da su Boreljovu inicijativu podržale Francuska, Švedska, Letonija, Holandija i Poljska.

Bratislava je, kako se navodi, na ovom sastanku izrazila žaljenje što sastanak ministara spoljnih poslova EU nije održan u Budimpešti , već u Briselu, nakon što je šef evropske diplomatije odlučio da ga pomeri zbog kontradiktornosti stavova Mađarske sa "panevropskom" politikom.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u četvrtak izvestio da su neki ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu rekli da nemaju mandat da dozvole Oružanim snagama Ukrajine da oružjem isporučenim Ukrajini udaraju duboko na teritoriju Rusije. To je pitanje bilateralnih odnosa koje se mora rešavati bez Brisela, naglasili su ministri. Sam Borelj je nakon sastanka ranije izjavio da zemlje nisu došle do zajedničkog stava po pitanju ukidanja ograničenja na udare Kijeva .