Svet

Obračun Maska i brazilskog sudije: Blokirani računi "Starlinka" u najvećoj latinoameričkoj zemlji

Odluka suda da sankcioniše "Starlink" je odgovor na nedostatak pravnih zastupnika Iksa, nekadašnjeg Tvitera, u Brazilu
Obračun Maska i brazilskog sudije: Blokirani računi "Starlinka" u najvećoj latinoameričkoj zemljiGetty © Joe Raedle

Društvena mreža Iks u vlasništu poznatog milijardera Ilona Maska na ivici je ukidanja u toj latinoameričkoj zemlji.

Satelitski internet operater Ilona Maska "Starlink" objavio je da je brazilski sud naredio da se finansijski računi kompanije u toj zemlji blokiraju, usred tekućeg okršaja oko platforme Iks.

Iz "Starlinka" su saopštili da su primili nalog od sudije brazilskog Vrhovnog suda Aleksandra de Moraesa kojim se "zamrzavaju 'Starlinkove' finansije", a kompaniji se zabranjuje da "obavlja finansijske transakcije" u zemlji.

Odluka suda da sankcioniše "Starlink" je odgovor na nedostatak pravnih zastupnika Iksa, nekadašnjeg Tvitera, u Brazilu, istakao je izvor iz suda za Rojters.

De Moraes je u sredu izdao nalog pozivajući Maska da imenuje novog pravnog zastupnika kompanije za Iks u Brazilu u roku od 24 sata. U suprotnom, ta zemlja bi mogla da se suoči sa zabranom u najvećoj zemlji Latinske Amerike.

Mask je kritikovao porez brazilskog sudije, tvrdeći da je platforma kažnjena zato što se protivi cenzuri. Milijarder, koji je preuzeo kontrolu nad Tviterom u oktobru 2022. i kasnije ga preimenovao u Iks, osudio je to što De Moraes, kako tvrdi, "nepropisno kažnjava druge akcionare i narod Brazila".

"Spejs iks i Iks su dve potpuno različite kompanije sa različitim akcionarima. Posedujem oko 40 odsto Spejs iksa, tako da je ovo apsolutno nezakonita diktatorska akcija", istakao je Mask.

U "Starlinku" tvrde da je De Moraesova naredba "izdata u tajnosti" i da toj kompaniji nije omogućen pristup bilo kakom zakonskom procesz koji je garantovan brazilskim Ustavom.

"Ova naredba je zasnovana na neosnovanoj odluci da Starlink treba da bude odgovoran za kazne koje su protivustavno nametnute Iksu", saopštili su iz kompanije.

Iz Iksa su ranije ovog meseca najavili da će obustaviti operacije i otpustiti svoje osoblje u Brazilu, pozivajući se na navodne "naloge o cenzuri" koje je izdao De Moraes, dok će njihova usluga i dalje biti dostupna brazilskim korisnicima.

Ranije ove godine, de Moraes je naredio suspenziju većeg broja naloga na Iksu koji navodno pripadaju "digitalnim milicijama", odnosno grupi uticajnih ljudi povezanih sa bivšim desničarskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Takozvane digitalne milicije optužene su za širenje neosnovanih tvrdnji i slanje pretnji članovima Vrhovnog suda Brazila.

Iz Iksa su rekli da očekuju da će De Moraes "uskoro" narediti gašenje te mreže, nakon što je rok istekao u četvrtak uveče, jer kompanija neće poštovati naredbe sudije, koje je opisala kao nezakonit čin "cenzure političkih protivnika".

image