Ukrajina sankcionisala mitropolite, arhiepiskopa i igumana

Sankcije su bile očekivane, poručuje jedan od kažnjenih mitropolita

Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine sankcionisao je još sedam zvaničnih pripadnika Ukrajinske pravoslavne crkve, među kojima je nekoliko mitropolita, arhiepiskop, iguman jednog manastira, kao i starešina hrama, navodi se na oficijalnom sajtu ukrajinskog predsednik Vladimira Zelenskog.

"Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati", kazao je Zelenski u video obraćanju pre nego što je država usvojila nove kaznene mere.

Sankcije će trajati pet godina i uključuju zabranu povlačenja kapitala iz Ukrajine, blokiranje aktiva i zabranu posedovanja zemljišta.

Poslednja odluka kijevskog režima u skladu je sa nedavnim zahtevom predsednika Ukrajine da se otpočne sa kažnjavanjem lica koja su povezana sa centrima moći u Rusiji.

Jedan od sankcionisanih mitropolita danas je rekao da ova odluka za njega nije nikakva novost, da je to bilo očekivano, ali da to ipak protivreči zdravoj pameti, ustavu Ukrajine, osnovnom pravu i slobodi svakog pojedinca, preneli su ruski mediji. 

Crkva je, kako je rekao, služila Bogu i nije delila vernika na ove ili one, pravilne ili nepravilne. 

"Nije me briga za svoju sudbinu, osim za odgovor pred Bogom. Sto puta više brinem i molim se za one koji su se pobunili protiv Crkve, jer su se pobunili protiv samog Boga, kojem se ne sme rugati", napisao je mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka na Telegramu.

Moskva je poslednjih nedelja upozoravala da bi moglo doći do proterivanja monaštva, dok ujedno beleži sve više napada i na sveštenstvo i crkve. Na drugim mestima pojavili su se i natpisi na kojima se govori da je zabranjeno čitanje molitvi na ruskom. U suprotnom, vernike koji se ogreše može čekati Božja kazna u vidu bolesti. 

Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC), protiv čijih pripadnika su uvedene poslednje sankcione mere, je kanonska crkva, koja pripada Moskovskoj patrijaršiji.

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koju forsira kijevski režim formirana je krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradska patrijaršija joj je 2019. dodelila "tomos o autokefalnosti". PCU je podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.