Povređeno sedam američkih vojnika tokom operacije u Iraku: Eliminisani lideri Islamske države

Prema pisanju Centralne komande Vojske SAD, militanti eliminisani u pustinji Anbar tokom operacije u četvrtak bili su naoružani "brojnim vatrenim oružjem, ručnim bombama i samoubilačkim pojasevima punjenim eksplozivom"

Vojska SAD i Irak pokrenuli su zajednički napad na militante za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države, u pustinji na zapadu ove bliskoistočne zemlje, a tokom operacije ubijeno je 15 ljudi, dok je sedam američkih vojnika povređeno, prenosi AP, pozivajući se na saopštenje američke vojske.

Kako se navodi, godinama nakon potiskivanja militanata iz njihovog samoproglašenog halifata u Iraku i Siriji, američke snage su se borile protiv ostataka Islamske države, međutim gubici koje su pretrpele u poslednjem napadu su veći u odnosu na pređašnje operacije.

Prema pisanju Centralne komande Vojske SAD, militanti eliminisani u pustinji Anbar tokom operacije u četvrtak bili su naoružani "brojnim vatrenim oružjem, ručnim bombama i samoubilačkim pojasevima punjenim eksplozivom".

"Meta operacije bili su lideri Islamske države, a cilj je bio da se poremeti i degradira sposobnost ID da planira, organizuje i izvodi napade na iračke civile, kao i na državljane SAD, saveznike i partnere u regionu i izvan njega", navodi se u saopštenju američke Centralne komande.

Dodaje se i da nema indicija da je bilo civilnih žrtava.

Oružane snage Iraka su u sopstvenom saopštenju napisale da su "vazdušni napadi bili usmereni na skrovišta, nakon čega je usledila desantna operacija".

"Među ubijenim ima ključnih lidera ID", saopštila je iračka vojska, ne otkrivajući njihove identitete i dodala:

"Sva skrovišta, naoružanje i logistička podrška su uništeni, pojasi sa eksplozivom su bezbedno detonirani, a važni dokumenti, identifikacioni papiri i uređaji za komunikaciju su zaplenjeni".

Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, izjavio je za AP da je pet američkih vojnika ranjeno u napadu, dok su preostala dvojica zadobili povrede od pada tokom operacije. Jedan od njih je odvezen sa Bliskog istoka, dok je drugi evakuisan radi daljeg lečenja.

"Sve osoblje je u stabilnom stanju", rekao je on.

Nije odmah bilo jasno zašto je trebalo dva dana da Vašington prizna da je učestvovao u napadu, a Irak nije saopštio da su SAD učestvovale u operaciji kada je prvobitno najavljena.