Svet

Erdogan preti: Kad kažete "tajfun", Grk se uplaši. I treba

Turski predsednik upozorava da njegova zemlja neće mirno gledati dok Grčka naoružava demilitarizovana ostrva, a ljuti ih i što Amerikanci šalju municiju terorističkim organizacijama na severu Sirije
Erdogan preti: Kad kažete "tajfun", Grk se uplaši. I trebaGetty © Antonio Masiello

Atinu plaši to što Turska testira balističke rakete, ocenjuje predsednik Redžep Tajip Erdogan koji ipak ne namerava da "teši" komšije, već ih jasno upozorava da Ankara neće da sedi skrštenih ruku dok Grčka nastavlja da naoružava ostrva u Egejskom moru.

Turska je inače u oktobru, iznad Crnog mora testirala balistički projektil kratkog dometa i domaće proizvodnje, pod nazivom "tajfun", koji metu udaljenu 561 kilometar može da pogodi za svega 456 sekundi.

"Kada kažete 'tajfun', Grk se uplaši. Oni se boje da raketa može da pogodi Atinu. I naravno da može. Ako pokušavate da se naoružavate kupujući oružje od Amerike i drugih, zemlja poput Turske neće na to gledati skrštenih ruku. Moraće nešto da uradi", upozorava turski predsednik, a prenosi Agencija Anadolija.

Turskoj, koja je više od 70 godina članica NATO- smetaju ponovljene provokativne akcije i retorika Grčke poslednjih meseci, uključujući i to što ova zemlja naoružava, prema ugovornim obavezama demilitarizovana ostrva u blizini turskih obala. Takvi potezi, žale se Turci, osujećuju njihove dobronamerne napore za mir.

Osim grčkog ponašanja, Erdogan je kritikovao i Sjedinjene Američke Države zbog toga što podržavaju i daju oružje terorističkim organizacijama na severu Sirije.

"Amerika šalje četiri do pet hiljada kamiona sa oružjem i municijom u severnu Siriju. Iznova im ponavljam- mi smo sa vama u NATO-u, i iako smo zajedno, činite nam loše i na strani ste terorističke organizacije. Nije ih briga. Mi ćemo se zato izvući sopstvenim čamcima", dodao je predsednik Turske.

Ova država inače je prošlog meseca pokrenula operaciju "Mač kandže" u severnim oblastima Iraka i Sirije.

Reč je o prekograničnoj vazdušnoj kampanji protiv terorističke grupe Radnička partija Kurdistana, koja ima skrovišta preko iračkih i sirijskih granica odakle planiraju, a ponekad i izvode napade na tursko tlo.

Erdoganove najljuće neprijatelje kojima je do sad na savesti smrt 40.000 ljudi (među kojima su i žene i deca, pa i bebe)terorističkom organizacijom smatraju i EU, pa i SAD.

image