Svet

EU Ukrajini poslala dve trećine obećane artiljerijske municije

Došlo je do ubrzanja tokom leta, industrija radi punim tempom, objasnio je šef diplomatije bloka
EU Ukrajini poslala dve trećine obećane artiljerijske municijeGetty © Anadolu / Contributor

Evropska unija je Ukrajini poslala 650.000 granata od milion koliko je obećala, izjavio je Žozep Borelj, šef diplomatije Unije.

"Sada smo na 65 odsto našeg prvobitnog cilja", rekao je on novinarima nakon sastanka ministara odbrane EU, dodajući da je "došlo do ubrzanja tokom leta, industrija radi punim tempom".

Prvobitni cilj bloka bio je milion granata, ali je taj broj u januaru povećan na 1,1 milion.

Municija uključuje pošiljke iz zemalja EU koje su predate Evropskom mirovnom fondu, kao i nadoknade za metke kupljene na svetskim tržištima u okviru češke inicijative, rekao je zvaničnik EU.

Municija je deo mnogo većeg priliva vojne pomoći Ukrajini, za koju je Borelj rekao da sada "premašuje 43 milijarde evra".

Blok je takođe obučio 60.000 ukrajinskih vojnika, a Borelj je rekao da će još 15.000 biti obučeno do kraja godine. "Obuka mora da se skratiti prilagoditi ukrajinskim potrebama", rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je predložio uspostavljanje "male ćelije za vezu i koordinaciju u Kijevu" koja bi omogućila EU da bolje koordinira obuku trupa sa NATO-om.

Iako je Kijev predložio prebacivanje neke obuke trupa u Ukrajinu, Borelj je rekao da će se to dogoditi "što je moguće bliže Ukrajini, ali ne na ukrajinskoj teritoriji", prenosi "Politiko".

image