Dolazi zima, duga i hladna: Ukrajinci strepe od nestašica struje i krive vlasti za njih

Kijev pokušava da smisli kako da izbegne višesatna isključenja struje

Ruski udari na infrastrukturne ciljeve u Ukrajini izazvali su strah od predstojeće zime, naročito nakon što je Vladimir Zelenski u junu procenio da su ih ti napadi "koštali" 80 odsto kapaciteta termoelektrane i trećinu proizvodnje hidroenergije, što je ključno za nesmetano snabdevanje električnom energijom.

Dizel generatori postaju normalan deo života. Ove godine produžene restrikcije struje, nekada karakteristika jeseni i zime, trajale su tokom celog leta.

Najnoviji udari na infrastrukturne objekte usledili su nakon iznenadnog upada Ukrajine u rusku Kursku oblast. Bio je to podsetnik Kijevu da problemi sa strujom nisu nestali i da će sada morati da nađu način da obnove oštećene elektrane i odbrane ih - i istovremeno drže liniju fronta.

Mnogi sumnjaju da su ukrajinske vlasti sposobne to da urade, piše "Blumberg". "Zvaničnici uvek naglašavaju da će biti teško, ali da ćemo preživeti ako ne bude dalje štete", rekao je jedan stanovnik Kijeva. Problem je što se "fizička zaštita energetskih objekata, u stvari, pokazala bezvrednom", dodao je.

Uz to, vlasti su povećale pritisak na sopstveno stanovništvo, skoro udvostručivši tarife za struju u junu, što teško da je pomoglo da se uguši gnev javnosti.

Ukrajinci istovremeno krive i Rusiju i sopstvenu vladu za probleme sa strujom, kaže Vladimir Fesenko, šef istraživačkog instituta Penta u Kijevu. Mnogi građani i dalje veruju da su restrikcije struje posledica korupcije i izvoza električne energije.

Zelenski je ranije najavio da će ove godine dodati jedan gigavat decentralizovanog kapaciteta, zamenjujući oštećene velike termo i hidroelektrane u zemlji stotinama manjih elektrana koje mogu "lakše" da se sakriju.

Taj plan zavisi od prirodnog gasa, koji zemlja i dalje delimično uvozi uprkos namerama da postane samodovoljna.

Sa svega nekoliko meseci pre zime, stručnjaci smatraju da je taj plan došao prekasno.

"Skoro je nemoguće postići ove dodatne kapacitete do kraja godine", rekao je Denis Sakva, energetski analitičar u kijevskoj investicionoj banci "Dragon kapital".

Ako Ukrajina uspe da decentralizuje proizvodnju električne energije, Moskva će preusmeriti svoje udare na sisteme za distribuciju gasa, što već i čini.

"Definitivno smo zabrinuti", rekao je Aleksij Černišov, glavni izvršni direktor ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas". "Rusi su počeli da napadaju naša podzemna skladišta na zapadu Ukrajine", dodao je.

Za sada, stalna neizvesnost izazvana ruskim napadima otežava Ukrajincima da planiraju kratkoročno, a kamoli za zimu. Ukrajinska centralna banka predviđa da će još 400.000 ljudi napustiti zemlju ove godine zbog poteškoća kao što su neprekidni nestanci struje i pretnje energetskoj infrastrukturi.