Albanska pravoslavna crkva podržala kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

U saopštenju se ističe da se na taj način uvodi progon više miliona ukrajinskih pravoslavnih vernika, episkopa, sveštenika, monaha i monahinja, koji su svi, pod rukovodstvom mitropolita Onufrija, članovi Crkve koja je "jedna, sveta, saborna i apostolska"

Sveti Sinod Albanske pravoslavne crkve podržao je kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu čije delovanje je nedavno zabranjeno u Ukrajini.

"Progon, zatvaranje, skrnavljenje svetinja, oduzimanje crkvene i manastirske imovine su brutalni postupci. Oni postaju još grublji kada ih nameću zakonodavna tela demokratskih zemalja. Zakon br. 8371/24.8.2024, koju je nedavno usvojio ukrajinski parlament, jasno ima za cilj ukidanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Svetog sinoda Albanske pravoslavne crkve koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se ističe da se na taj način uvodi progon više miliona ukrajinskih pravoslavnih vernika, episkopa, sveštenika, monaha i monahinja, koji su svi, pod rukovodstvom mitropolita Onufrija, članovi Crkve koja je "jedna, sveta, saborna i apostolska".

"Mi se, stradajući sa svojom progonjenom braćom, uveliko molimo za prestanak krvavih borbi koje povređuju sav ukrajinski narod bez izuzetka, kao i za ukidanje ovog apsurdnog zakona, da bi pobedili mir i jedinstvo Pravoslavlja čime bi ono ispunilo svoje svedočenje širom sveta", navodi se u saopštenju Svetog Sinoda Albanske pravoslavne crkve.

Podsetimo, Ukrajinska Rada je pre nekoliko dana usvojila zakon koji će omogućiti zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji te zemlje.

Vladimir Zelenski je najavio 10. avgusta da vlast priprema zakon koji će "ojačati ukrajinsku duhovnu nezavisnost" i "lišiti Moskvu mogućnosti da ograničava slobodu Ukrajinaca".

Poslanik Rade Vladimir Vjatrovič ranije je za "Unian.net" objasnio da zakon ima za cilj zabranu rada RPC u Ukrajini i povezanih sa njom struktura, čiji se centri nalaze u Moskvi.