Svet

Jermenija i Azerbejdžan blizu mirovnog sporazuma?

Dve strane kažu da su blizu dogovora, nekoliko dana posle razgovora Putina sa Alijevim
Jermenija i Azerbejdžan blizu mirovnog sporazuma?Getty © Sean Gallup / Staff

Dugo očekivani sporazum koji bi mogao da donese mir na Južnom Kavkazu posle decenija sukoba je blizu, potvrdile su Jermenija i Azerbejdžan.

Na konferenciji za novinare u subotu, jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je njegova vlada dala zvaničnu ponudu Azerbejdžanu da potpiše mirovni sporazum, nakon što je ocenio da je postignut dovoljan napredak po ključnim pitanjima u bilateralnim razgovorima poslednjih meseci.

"Imamo 17 članova u najnovijem nacrtu mirovnog ugovora. Njih trinaest, uključujući preambulu, su u potpunosti usaglašeni", rekao je Pašinjan. "Nudimo sledeće - da uzmemo sve dogovorene članove i formulacije i potpišemo to kao mirovni sporazum."

Najava mogućeg mirovnog sporazuma usledila je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim o pripremi azerbejdžansko-jermenskog mirovnog dogovora, delimitaciji i demarkaciji granice i deblokadi transportnih komunikacija između Jermenije i Azerbejdžana.

Ubrzo posle telegonskog razgovora, Jermenija i Azerbejdžan su objavili da je potpisan sporazum o zajedničkoj graničnoj komisiji za demarkaciju i razgraničenje njihove zajedničke granice.

Dve zemlje se poslednjih godina borile u nizu sukoba, kako oko Nagorno-Karahaba koji kontroliše Azerbejdžan, tako i unutar međunarodno priznatih granica Jermenije.

image