Jermenija i Azerbejdžan blizu mirovnog sporazuma?

Dve strane kažu da su blizu dogovora, nekoliko dana posle razgovora Putina sa Alijevim

Dugo očekivani sporazum koji bi mogao da donese mir na Južnom Kavkazu posle decenija sukoba je blizu, potvrdile su Jermenija i Azerbejdžan.

Na konferenciji za novinare u subotu, jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je njegova vlada dala zvaničnu ponudu Azerbejdžanu da potpiše mirovni sporazum, nakon što je ocenio da je postignut dovoljan napredak po ključnim pitanjima u bilateralnim razgovorima poslednjih meseci.

"Imamo 17 članova u najnovijem nacrtu mirovnog ugovora. Njih trinaest, uključujući preambulu, su u potpunosti usaglašeni", rekao je Pašinjan. "Nudimo sledeće - da uzmemo sve dogovorene članove i formulacije i potpišemo to kao mirovni sporazum."

Najava mogućeg mirovnog sporazuma usledila je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim o pripremi azerbejdžansko-jermenskog mirovnog dogovora, delimitaciji i demarkaciji granice i deblokadi transportnih komunikacija između Jermenije i Azerbejdžana.

Ubrzo posle telegonskog razgovora, Jermenija i Azerbejdžan su objavili da je potpisan sporazum o zajedničkoj graničnoj komisiji za demarkaciju i razgraničenje njihove zajedničke granice.

Dve zemlje se poslednjih godina borile u nizu sukoba, kako oko Nagorno-Karahaba koji kontroliše Azerbejdžan, tako i unutar međunarodno priznatih granica Jermenije.