Svet

Kenedi Mlađi tužio izborni odbor Severne Karoline jer neće da ga ukloni sa glasačkog listića

Demokratska većina odbila je zahtev Kenedijeve kampanje uz obrazloženje da je prekasno
Kenedi Mlađi tužio izborni odbor Severne Karoline jer neće da ga ukloni sa glasačkog listićaGetty © Shannon Finney / Contributor

Nezavisni kandidat Robert Kenedi Mlađi podneo je tužbu protiv izbornog odbora Severne Karoline u pokušaju da ukloni svoje ime sa glasačkog listića u toj državi, nakon što je obustavio kampanju i podržao republikanca Donalda Trampa.

U tužbi podnetoj u petak Višem sudu okruga Vejk navodi se da je odbijanje odbora da ukloni njegovo ime kao predsedničkog kandidata treće strane prekršilo državni izborni zakon i njegovo pravo na slobodu govora, preneli su lokalni mediji.

"S obzirom na to da se naziru novembarski izbori i da se rokovi za glasanje brzo približavaju, Kenedi nema drugog izbora nego da se obrati ovom sudu za hitnu pomoć", navodi se u tužbi.

Otkako je prošle nedelje suspendovao svoju kampanju i podržao bivšeg predsednika Donalda Trampa, Kenedi nastoji da povuče svoje ime sa listića u državama u kojima bi trka mogla da bude tesna, kao što je Severna Karolina, piše Rojters.

Istovremeno, Kenedi se potrudio da ostane na glasačkom listiću u državama poput Njujorka gde se ne očekuje da će to napraviti razliku u borbi između Trampa i potpredsednice Kamale Haris.

Osim ako sud ne interveniše, Kenedijevo ime će se pojaviti na glasačkom listiću u Severnoj Karolini u novembru.

U četvrtak je troje demokrata u odboru Severne Karoline nadglasalo dvojicu republikanaca i zahtev da se Kenedi i njegova kandidatkinja Nikol Šanahan uklone sa liste je odbijen.

Demokratska većina je rekla da je prekasno, s obzirom da je 67 od 100 okruga u državi počelo štampanje glasačkih listića, od kojih prvi mora da bude poslat do 6. septembra.

image