Svet

SAD nisu u stanju da isporuče značajnu količinu ATACMS-a Ukrajini: Nemamo dovoljno raketa na zalihama

Uprkos željama Kijeva, deluje da Vašington trenutno nije u stanju da ih ostvari
SAD nisu u stanju da isporuče značajnu količinu ATACMS-a Ukrajini: Nemamo dovoljno raketa na zalihamaGetty © South Korean Defense Ministry

Vašington je jasno stavio do znanja da ne može isporučiti Kijevu značajnu količinu taktičkih balističkih raketa MGM-140 ATACMS u bliskoj budućnosti, piše Si-En-En, pozivajući se na reči neimenovanog američkog zvaničnika.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov sastao se sa američkim kolegom Lojdom Ostinom u Pentagonu ranije tokom nedelje, kako bi razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći. Tokom sastanka on je navodno Ostinu predstavio listu meta "visoke vrednosti", duboko unutar teritorije Rusije, koje bi Kijev želeo da uništi američkim naoružanjem.

Umerov je u intervjuu za Si-En-En, nakon sastanka, izneo tvrdnju da Ukrajina pokušava da ukine zabranu upotrebe ATACMS-a za "samoodbranu", uz argumentaciju da se "aerodromi koji se koriste za udare po ukrajinskim gradovima nalaze u dometu za napade po dubini".

Međutim, zvaničnik Ministarstva odbrane SAD izjavio je za američki kanal da su mnoge mete sa ukrajinske "liste želja" zapravo izvan dometa pomenutih raketa, budući da je Moskva izmestila svoja sredstva velike vrednosti daleko od fronta.

Podsećanja radi, domet ATACMS raketa je 165 do 300 km u zavisnosti od toga da li se radi o verziji "M39 blok 1" ili "M39A1 Blok 1", a SAD su Ukrajini isporučile obe verzije.

"SAD su takođe jasno stavile doznanja da Kijev ne treba da očekuje još jednu isporuku značajne količine ATACMS-a zbog ograničenog broja ovih raketa na zalihama SAD i dugog vremenskog perioda potrebnog za njihovu proizvodnju", rekao je američki zvaničnik i dodao da je Ukrajina do sada dobila veoma "ograničenu" isporuku ovih raketa.

Trenutna vlast SAD je povukla liniju o pitanju napada na ciljeve u dubini ruske teritorije tek nakon što je jedna od raketa ATACMS, naoružana bojevom glavom sa kasetnom municijom, pogodila plažu na Krimu u junu. Moskva je optužila Vašington da je odobrio ovaj i druge akte terorizma protiv civila i saopštila da postoji mogućnost da će zauzvrat naoružati "države i entitete" širom sveta, koji su neprijateljski nastrojeni prema SAD.

Vredi podsetiti i da je portparol Pentagona general-major Ratnog vazduhoplovstva SAD Pet Rajder pre nekoliko dana izjavio da se "politika SAD nije promenila", što znači da je Ukrajini dozvoljeno da koristi američko naoružanje samo da se "brani od prekograničnih napada, ali ne i za napade po dubini teritorije koju SAD priznaju kao rusku".

Međutim, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da će Vašington "nastaviti razgovore sa Ukrajincima".

S druge strane, Moskva je upozorila da su bilo kakvi razgovori o upotrebi ovih raketa za napade po teritoriji Rusije veoma opasni.

"Ovo je ucena i pokušaj da se stvori utisak da Zapad želi da izbegne preteranu eskalaciju, ali zapravo to je varka. Zapad ne želi da izbegne eskalaciju. Jednostavno rečeno, Zapad traži nevolje. Verujem da je to svima već očigledno", rekao je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov tokom konferencije za novinare u utorak.

image