Holandija isporučuje "vikinge" Ukrajini: Kijev će dobiti 28 amfibijskih oklopnjaka

Tokom prošle godine, 36 holandskih vozila BvS 10, kao i 20 britanskih "vikinga" poslati su u Ukrajinu u okviru logističke pomoći

Holandija će poslati Ukrajini 28 amfibijskih oklopnih vozila BvS10 "viking", saopštio je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

"Ukrajini je očajnički potrebna naša pomoć u borbi protiv ruskog agresora. Holandija će im poslati 28 terenskih vozila 'viking'. Pripadnici Marinskog korpusa su obučili ukrajinske vojnike kako da ih koriste", naveo je ministar na društvenoj mreži Iks.

Vozilo "viking" je amfibijsko oklopno vozilo švedsko-britanske proizvodnje koje proizvodi kompanija "BAE sistems" za potrebe mornaričke pešadije u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Austriji i Francuskoj.

Tokom prošle godine, 36 holandskih vozila BvS 10, kao i 20 britanskih "vikinga" poslati su u Ukrajinu u okviru logističke pomoći.

Podsećanja radi, holandsko Ministarstvo odbrane je krajem jula saopštilo da su Holandija i Danska spremne da isporuče Ukrajini 14 modifikovanih tenkova "leopard 2".

Tenkove je u potpunosti modifikovao nemački proizvođač oružja "Rajnmetal", a nakon višemesečnog testiranja spremni su za isporuku pre kraja leta, navelo je tada holandsko ministarstvo.

U saopštenju ministarstva nije naveden datum isporuke.